22-godišnji Dylann Roof osuđen je na smrt zbog rasističkog ubojstva 9 Afroamerikanaca (Foto: AFP)
22-godišnji Dylann Roof osuđen je na smrt zbog rasističkog ubojstva 9 Afroamerikanaca (Foto: AFP)

Amerikanac Dylann Roof osuđen je u utorak na smrtnu kaznu ne iskazavši nikakvo žaljenje što je ubio devet crnih župljana jedne crkve u Južnoj Karolini 2015. godine.


22-godišnji Dylann Roof, koji se zadnjih dana sam branio, saslušao je presudu ne pokazujući nikakve posebne emocije.

12 porotnika suda u Charlestonu složili su se jednoglasno oko otežavajućih činjenica glede njegovih ubojstava, posebice predumišljaja i odsustva pokajanja, te nisu našli nijednu olakotnu okolnost za optuženika.

Uvjeren u nadmoć bijelaca nad drugim rasama koje smatra inferiornima, Dylan Roof nikada nije nastojao ublažiti svoje zločine provocirajući do te mjere da je na nedavnim saslušanjima nosio cipele s rasističkim simbolima.

Pucnjava koju je izveo tim je više šokirala američko i međunarodno javno mnijenje što je u njoj 17. lipnja 2015. okrvavljena crkva i to ne bilo koja: simbolično mjesto borbe crnaca protiv ropstva.

Emanuel African Methodist Episcopal Church okuplja najstariju crnačku zajednicu Charlestona, povijesnog grada iz doba plantaža koji se nalazi na jugoistoku SAD-a.

Da se samo jedan član porote sastavljene od 10 žena i dvojice muškaraca usprotivio smrtnoj kazni, Roof bi bio osuđen na doživotni zatvor. (Hina)