Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države počele su isporučivati oružje kurdskim borcima koji se na sjeveru Sirije bore protiv Islamske države, objavio je Pentagon, ispunivši tako obećanje koje je razbjesnilo Tursku.


"Počeli smo isporučivati lako oružje i vozila kurdskim borcima Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdskom savezu koji se bori protiv džihadista IS-a", rekao je glasnogovornik Pentagona Adrian Rankine-Galloway.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli središte grada Ras al Aina Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP) SAD spreman uvesti oštre sankcije Turskoj zbog invazije na Siriju

Do isporuke tog oružja došlo je uoči ofenzive koja se priprema na grad Raku, de facto glavni grad IS-a u Siriji. Pentagon smatra da su SDF jedina snaga kadra zauzeti taj grad.

Predsjednik Donald Trump je odlučio početkom svibnja naoružati kurdske milicije Jedinice zaštite kurdskog naroda. Međutim, Turska tvrdi da su te jedinice povezane s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), separatističkom organizacijom u Turskoj koju Ankara naziva terorističkom, kao i njezini zapadni saveznici.

Sjedinjene Države su pokušale smiriti Tursku, saveznika u NATO-u, tvrdeći da će oružje biti kontrolirano dijeljeno kako ne bi stiglo do Turske. (HINA)