Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Bivši pripadnik ISIS-a

"Mosul pada, Raka pada, borba džihadista se seli u Europu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brže nego očekivano odvija se ofenziva za oslobađanje iračkog grada Mosula koji je već nekoliko godina u rukama ISIS-a. Očekuje se da bi pripadnici Islamske države svoje djelovanje nakon toga mogli nastaviti u Europi.

Irački premijer Haider al-Abadi priopćio je kako državne vojne snage iznimno dobro napreduju u oslobađanju Mosula, a prvi put ondje šalje i elitne specijalne postrojbe.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Posljedice požara na vjenčanju u Iraku više od 100 mrtvih VIDEO Pogledajte trenutak u kojem se svadba iz snova pretvorila u noćnu moru

Vođe ISIS-a sad će, prema pisanju Independenta morati prihvatiti da je jedini način za vođenje “svetog rata“ napad na zapadne države.

Dvojica Belgijanaca, koji su napustili Islamsku državu tvrde da su ubojstva nekih od tamošnjih zapovjednika, kao i strah od izdaje doprinijeli tome da ta paravojna formacija izgubi veliki dio teritorija koji je držala pod kontrolom.

Istovremeno, grupa je izgubila i značajnu količinu teškog naoružanja i sada na raspolaganju ima uglavnom lako oružje, automobile kojima vrši samoubilačke napade i improvizirana eksplozivna sredstva.

“Kad su pripadnici Islamske države preuzeli oklopna vozila od iračke vojske, mogli su se brzo kretati, međutim, u bombardiranjima veliki je dio opreme uništen, tako da je kretanje teroriste učinilo samo još lakšim metama“, naveo je Rašid, koji je radio kao mehaničar u Belgiji prije nego što je otišao u Siriju.

Umjesto o džihadu, sada se u ISIS-u sve više govori o obrani teritorija, bez volje da se napreduje. “Imaju rakete zemlja-zrak, ali ne mogu rušiti moderne avione. Imaju i dobre stručnjake za eksploziv, ali kada su Amerikanci i Rusi počeli bombardirati, automobili s bombama su uništeni, a i veliki broj volontera, potencijalnih samoubojica se povukao. Ipak, oni i dalje mogu pripremiti ljude za samoubilačke napade u Europi i to može izazvati daleko veću štetu. Mnogi ondje smatraju da se Mosul ne može odbraniti, da se Raka ne može obraniti... Borba se prenosi u Europu“, istakanuo je Rašid.

Iznio je i podatak da za terorističke napade u Europi u pravilu odluke nisu donošene u ISIS-u, niti se za njih posebno ondje znalo. Većina tih napada, kaže Rašid, provele su osobe koje su samo deklarativno iznijele podršku ISIS-u, ali nisu bili dio operativne koordinacije te terorističke organizacije.

Uvjeren je da lideri ISIS-a imaju plan bijega i naveo primjer Osame bin Ladena koji je godinama bio najtraženiji terorist na svijetu i dugo se skrivao prije nego su ga pronašli. Međutim, kad mu je istaknuto da je bin Laden pronašao utočište u Pakistanu jer su ga ondje vlasti bile spremne zaštiti, Raišd se nasmijao uz tvrdnju da bi se iznenadili koliko je zemalja spremno prihvatiti i sakriti vođe ISIS-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene