Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriza u Americi

Slijedi li kaos na granici? Konvoj kamiona sve bliže, organizatori najavljuju dolazak tisuće vozila

Aktualno Galerija Granični prijelaz Eagle Pass - 2 Granični prijelaz Eagle Pass - 2 Foto: Afp Konvoj kamiona u Teksasu - 1 Konvoj kamiona u Teksasu - 1 Foto: AP Konvoj kamiona u Teksasu - 4 Konvoj kamiona u Teksasu - 4 Foto: AP Konvoj kamiona u Teksasu - 6 Konvoj kamiona u Teksasu - 6 Foto: AP +6 Konvoj kamiona u Teksasu - 2 Galerija 1/11 >>
Sporazum o zaustavljanju prelazaka migranata preko granice SAD-a i Meksika u petak dolazi u Senat, dok se kolone teretnih vozila kreću prema granici u Teksasu.

Dvostranački pregovarači u američkom Senatu objavljuju u petak dugo očekivani, politički senzitivan sporazum o zaustavljanju prelazaka migranata preko granice SAD-a i Meksika

Taj se zakonski prijedlog već se suočava sa znatnim protivljenjem republikanaca u Senatu i Zastupničkom domu koji su na strani Donalda Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju.

Senatorica Kyrsten Sinema, jedna od troje dvostranačkih pregovarača koji su mjesecima radili na dogovoru o granici, izjavila je da će sporazum na kojem rade okončati praksu puštanja migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice, pružiti hitnu ovlast za zatvaranje granice i obnoviti sustav azila u SAD-u. "Mijenjamo politiku dramatično", rekla je ta nezavisna senatorica iz Arizone.

Granica SAD-a i Meksika glavno je pitanje za republikance, s rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku u SAD otkako je Biden preuzeo dužnost 2021. godine. Američka granična patrola uhitila je oko 2 milijuna migranata na granici u 2023., što je slično rekordnom broju tijekom prve dvije godine Bidenova mandata.

Pročitajte i ovo Pad aviona na Floridi Očekuje se istraga VIDEO Avion se srušio na kuću na Floridi: Broje se mrtvi, izbio je i veliki požar

Kamioni stižu na granicu

Istovremeno, konvoj kamiona u subotu se očekuje na spornom graničnom prijelazu Eagle Pass, koji je u središtu prijepora vladinih dužnosnika Teksasa i saveznih američkih vlasti. Granična patrola zatvorila je područje na rijeci Rio Grande i ogradila ga žilet-žicom, na mjestu koje je jedno od najslabijih točaka i mjesto najčešćih ilegalnih prelaska ilegalnih migranata. 

Organizatori skupa najavljuju dolazak tisuće kamiona na američko-meksičku granicu, no prema izvještajima s terena, tek se oko 50 automobila, kamiona i kamp-vozila pridružilo konvoju kroz Dripping Springs u Teksasu. Nadaju se da će im se pridružiti još vozača, dok građani bodre vozila koja prolaze autocestom, javlja Forbes, koji prenosi izvještaje više lokalnih medija o svega nekoliko desetaka vozila na drugim rutama.

 

Pročitajte i ovo Povlačenje lijeka - 1 Borba bez kraja Ostaju bez lijeka koji im znači život: ''Bojimo se što će biti s našom djecom''

Paket pomoći za ratna područja

Trump je pozvao zakonodavce da odbace svaki dogovor uoči predsjedničkih izbora u studenom, koji će odrediti kontrolu nad Bijelom kućom i Kongresom. Čelnik većine u Senatu, demokrat Chuck Schumer najavio je da će se prvo glasanje Senata o dodatnom paketu pomoći održati najkasnije sljedeće srijede.

"Ne možemo jednostavno bježati od svojih odgovornosti samo zato što je zadatak težak. Ovi izazovi na granici i Ukrajini i Bliskom istoku jednostavno su preveliki", kazao je Schumer u Senatu te poručio da će tekst zakonskog prijedloga biti objavljen najkasnije u nedjelju.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa u listopadu da odobri prijedlog zakona o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael. Taj je zahtjev zaustavljen inzistiranjem republikanaca da se veže uz promjene u useljeničkoj politici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene