Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Netko je napravio pogrešku''

Trump misli da je američki dron srušio netko neoprezan i glup: ''Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot''

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je umanjio važnost iranskog rušenja američkog vojnog drona ocijenivši da je to učinio netko neoprezan i glup, no "bila bi velika razlika" da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Trump ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja "to neće trpjeti".

"Teško je povjerovati da je to bilo namjerno, ako želite znati istinu. Mislim da je možda riječ o nekome tko je bio neoprezan i glup toga dana", rekao je Trump.

Teheran tvrdi da je bespilotna američka letjelica Global Hawk bila na špijunskoj misiji nad iranskim teritorijem, no Washington ustraje na tome da je srušena u međunarodnom zračnom prostoru, 34 kilometara udaljena od Irana.

Informacije iz neovisnih izvora o mjestu na kojem je letjelica srušena nisu zasad objavljene, piše agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Dron, Ilustracija (Foto: GREG BAKER / AFP) Potvrda SAD-a Napeto na Bliskom istoku: Iranskim projektilom oboren američki dron u međunarodnom zračnom prostoru

''Mislim da je Iran vjerojatno učinio pogrešku. Mislim da je general ili netko drugi pogriješio", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

"Nismo imali nikoga u dronu. Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot", kazao je Trump tijekom susreta s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Ovalnom uredu.

Sjedinjene Države, koje su događaj nazvale "ničim izazvanim napadom" u međunarodnom zračnom prostoru, provode kampanju izoliranja Irana nastojeći ograničiti iranske nuklearne i balističke programe kao i iransku ulogu regiji, napose u ratovima u susjendim zemljama.

Incident je najnovji u nizu od sredine svibnja u Zaljevu, važnoj "arteriji" za svjetsku opskrbu naftom. Ti incidenti uključuju napade na šest naftnih tankera koji su doveli do ruba eskalacije sukoba između Teherana i Washingtona.

Trumpova administracija pozvala je kongresne čelnike na razgovor u Bijelu kuću kasnije u četvrtak vezano za Iran, rekao je je izvor upoznat sa sastankom. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene