Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva američka pojačanja koja će se idućih tjedana rasporediti u Afganistanu djelovat će u pokrajinama koje okružuju Kabul, kako prijestolnica ne bi pala u ruke pobunjenika, izjavio je američki general.


'Pješačka brigada će se rasporediti južno i zapadno od Kabula, u pokrajinama Logar i Wardak. Jedan će bataljun kao pojačanje biti razmješten u pokrajini Kunar, istočno od prijestolnice', rekao je general Mark Milley, pomoćni zapovjednik za operacije u istočnoj zapovjednoj zoni.

Vezani članci Američki sud, ilustracija Dugogodišnji cilj konzervativaca ostvaren: Američki Vrhovni sud će razmotriti pitanje pobačaja Američki sustav protuzračne obrane Patriot stiže u Zemunik 02 Postoji poseban razlog: Američki sustav protuzračne obrane ''Patriot'' stiže u Zemunik

Raspoređivanje dodatnih postrojba oko prijestolnice govori o sve većoj zabrinutosti međunarodnih vojnih dužnosnika zbog sve češćih napada pobunjenika u bližoj okolici Kabula.

Sjedinjene Države će u Afganistan poslati dodatnih 20.000 vojnika kao odgovor na zahtjeve generala Davida McKiernana, zapovjednika ISAF-a, piše u nedjelju New York Times na svojoj internetskoj stranici, dodajući da će glavnina snaga stići iz Iraka. 

>> Zapadne snage ostale bez vojnih vozila

Premda su pokrajine Wardak, 45 km jugozapadno od Kabula i Logar, na jugu zemlje, sve do konca prošle godine bile razmjerno mirne, pobunjenici su ondje pojačavaju napade i ponegdje čak kontroliraju dijelove glavnih prometnica koje Kabul povezuju s jugom zemlje.

Ovakvo raspoređivanja snaga u Afganistanu znači da se nove američke postrojbe neće razmjestiti duž pakistanske granice kako bi spriječile ulazak pobunjenika iz Afganistana, dodaje američki list.

Usprkos nazočnosti 70.000 vojnika iz NATO-a i međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom, nasilje je dvostruko poraslo u zadnje dvije godine.

Koalicijske snage pod američkim zapovjedništvom objavile su u nedjelju da su ubile dvanaestoricu pobunjenika i uhitile šestoricu u sukobima izvan afganistanske prijestolnice.

Talibani su u subotu izveli napad na policijsku postaju u okrugu Gerešk, u pokrajini Helmand, na jugu zemlje, izjavio je glasnogovornik guvernera te pokrajine Daud Ahmadi.

'Na taj je napad žestoko uzvraćeno, pri čemu su ubijena devetorica talibana, a njihova su trupla ostala na poprištu sukoba. Dvojica ranjenih pobunjenika su uhićena. Ranjena su i trojica policajaca', rekao je glasnogovornik.

Pokrajina Helmand je čvrsto uporište talibana i najveće središte za proizvodnju opijuma u Afganistanu.

U odvojenom napadu u subotu ubijena su trojica pobunjenika kada su se NATO-ove Međunarodne snage za pomoć sigurnosti (ISAF) sukobile s pobunjenicima u pokrajini Kapisi, sjeverno od Kabula.

'Trojica pobunjenika zapucala su na vojnike koji su uzvratili na vatru i ustrijelili ih. Četvorica osumnjičenika su uhićena', propćila je koalicija.