Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Hrvatsku je ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, koja je poprimila razine epidemije, a od invazivnog oblika bolesti oboljelo je 15 osoba od kojih su četiri umrle, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


"Do sada imamo 15 slučajeva invazivnog streptokoka, među kojima je i dvoje djece predškolske dobi. Umrle su četiri zaražene osobe u dobi od 35 do 65 godina", rekla je Hini zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Ističe da u Hrvatskoj do sada nije zabilježena tolika eskalacija invazivne streptokokne infekcije. Situacija je slična diljem Europe, a prvi alarm krenuo je prije dva mjeseca iz Velike Britanije, gdje imaju i smrtne ishode oboljele djece.

"Za razliku od prethodnih godina, imamo pojavu invazivnog streptokoka. To znači da se bakterija ne zadržava u grlu ili na koži već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis ili pak ući u krvotok uzrokujući sepsu", upozorava zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Od prosinca traje epidemijsko širenje streptokoka. Oko 4500 osoba je zatražilo od rujna liječničku pomoć zbog angine i oko 1500 zbog šarlaha.

Simptomi su gubitak apetita i opća slabost, otežano hodanje, promjena boje kože, bol kod gutanja i upala ždrijela, uz visoku temperaturu.

Ilustracija Proglašena epidemija u susjedstvu! Vratila se iskorijenjena zarazna bolest, stručnjaci objašnjavaju kako je prepoznati

Streptokokna bolest uspješno se liječi penicilinskim antibioticima, kojih ima u ljekarnama.

Nije uočena rezistencija cirkulirajućih streptokoka na tu vrstu antibiotika, važno je samo na vrijeme početi terapiju i uzimati ju do kraja. U suprotnom, moguće su komplikacije poput reumatske groznice.

Što se tiče gripe, i dalje se bilježi porast broja zaraženih, među kojima je do sada zabilježeno pet smrtnih slučajeva.

Poziv građanima na cijepljenje protiv gripe

Po posljednjim podacima HZJZ-a, registrirano je 15.326 oboljelih od gripe, a samo u posljednjem tjednu 4123 novooboljele osobe.

"Još uvijek imamo porast oboljelih. Očekujemo da će taj broj i dalje rasti još tjedan - dva, nakon toga slijedi stagnacija i pad broja oboljelih", rekla je Pavić Šimetin.

Ponovno je pozvala ljude da se cijepe protiv gripe, te poručila da cjepiva ima dovoljno, nabavljeno je 600.000 doza, a do sada utrošeno oko 300.000. Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika, na punktovima Zavoda za javno zdravstvo i u epidemiološkim ambulantama.

Ilustracija Ospice potvrđene kod još dvoje djece u susjedstvu: Liječnici poslali upute tko im se sve treba javiti

Vezano uz COVID, u siječnju je od te bolesti umrla 281 osoba, u prosjeku oko sedam dnevno, što pokazuje "stabilnu situaciju koja ide na bolje". Pavić Šimetin podsjeća na vrijeme dominacije delta varijante, kada je dnevno umiralo i po 70 ljudi.

"U Hrvatskoj je od pojave omikrona puno bolja klinička slika, puno brže se virus širi i puno osoba ni ne zna da je zaraženo. No, situacija u bolnicama je stabilna, nešto je manje od 400 hospitaliziranih. Imamo lagani pad broja preminulih na dnevnoj razini, iako je to i dalje puno", kaže Pavić Šimetin.

Mali interes za cijepljenje od COVID-a

Usporedbe radi, od gripe je u cijeloj sezoni umrlo pet oboljelih, a od COVID-a u protekla 24 sata - šestero.

Interes za cijepljenje protiv COVID-a i dalje je jako slab, a jučer je utrošeno samo 65 doza cjepiva.

Od studenog vlada iznimno mali interes za cijepljenje, a sada se koristi cjepivo koje štiti od BA.4/BA.5 omikron varijante, koja uključuje i zaštitu od izvornog wuhanskog soja koronavirusa.

Neiskorištena cjepiva, kojima uskoro istječe rok trajanja, doniraju se u druge zemlje, većinom afričke, kaže Pavić Šimetin.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju