Nije tajna da se na preglede u hrvatskim bolnicama nekad čeka predugo, ali brojke u nekim dijelovima Lijepe Naše su nevjerojatne. Na primjer, na pregled kod kardiologa u Bjelovaru čeka se dulje od dvije godine. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Galerija Preduge liste čekanja na zdravstvene preglede: Ilustracija - 3 Preduge liste čekanja na zdravstvene preglede: Ilustracija - 2 Preduge liste čekanja na zdravstvene preglede: Ilustracija - 1 +3 Preduge liste čekanja na zdravstvene preglede: Ilustracija - 4

Put do pregleda kardiologa u Bjelovaru dug je 769 dana – barem ako je suditi po stranici liste čekanja. Dragutin je u četvrtak pregled obavio privatno.

"Mogu vam reći da bi jako dugo trajalo da sam čekao u zdravstvenom sustavu, ali otišao sam privatno", rekao je.

Iz bjelovarske bolnice ranije su odgovorili da im nedostaje kardiologa i da poduzimaju sve potrebno. Onkološkim udrugama javljaju se pacijenti iz cijele Hrvatske.

"Otkrili su joj nešto na plućima, nakon čega su joj rekli da se naruči kod pulmologa. Dobila je termin za šest mjeseci, rekli su da nije ništa hitno, ali je ona i prije isteka dobila šest mjeseci dobila koronu i ustanovilo se da već ima metastatski rak pluća", ispričala je Goranka Perc, dopredsjednica Udruge Nismo same.

Starac u hodniku bolnice, Ilustracija Beskrajna tuga! Na hodniku bolnice 11 sati čekao krevet pa preminuo: ''Kateter mu je bio zaglavljen. Gdje je dostojanstvo?''

Sve je više pacijenata s takvim sumnjama i kod obiteljskih liječnika.

"Ako otkrijete suspektan karcinom pluća, a ja sam imala takav slučaj sa svojim pacijentom prije otprilike dva tjedna, prioritetni magnet mogu dobiti tek u svibnju", rekla je Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine.

Negdje manjka specijalista, a negdje se uređaji brzo kvare.

"U međuvremenu su strojevi prešli tri godine od predviđenog roka trajanja i normalno je da se često kvare i time se smanjuje njihov kapacitet te broj pacijenata koji dobivaju takvo liječenje", rekao je Ivica Belina iz koalicije Udruga u zdravstvu.

Ilustracija Bolnice pacijente naručuju za proljeće 2024., a na službenoj stranici piše da nema čekanja: "Razljutilo me kad sam čula što ministar govori"

Na Rebru, kažu, uređaji rade punom parom pa su čekanje na magnete dojke, tijela, kosti i srca skratili na šest mjeseci. Rade u dvije smjene, subotom, ponekad nedjeljom, a pacijente podsjećaju na preglede.

"Tri dana prije zakazanog pregleda dobiju još i SMS kojim potvrde dolazak i onda dan prije pregleda provjeravamo hoće li će doći. Ako se ne pojavi, nađemo drugog pacijenta koji čeka", rekla je Maja Prutki, pročelnica Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Prema nacionalnom planu oporavka, čekanja na dijagnostičke preglede do kraja godine moraju se svesti na 270 dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju