Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdašan kriminalni dosje

Tko je zloglasni ekvadorski narkobos Fito? Njegov bijeg izazvao je kaos i izvanredno stanje

Adolfo Macias, aka Fito
Adolfo Macias, aka Fito Foto: ECUADOREAN ARMED FORCES
Zabave, piće, nakit i murali samo su dio tretmana koji je u zatvoru La Regional imao ekvadorski narkobos Adolfo Macías čiji je bijeg iz zatvora prije dva dana prouzrokovao kaotično stanje u zemlji.

José Adolfo Macías Villamar od 2020. vođa je zloglasne ekvadorske kriminalne bande Los Choneros koju su ekvadorske vlasti proglasile terorističkom organizacijom.

Od 2011. služi zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom prema kojoj bi u zatvoru trebao provesti 34 godine, no u utorak je pobjegao iz zatvora nakon čega su u zemlji nastali veliki neredi.

Ekvadorska vlada proglasila je izvanredno stanje nakon njegova nestanka iz zatvora te poslala vojsku u premetačinu zatvora, nakon čega je zabilježeno preko 30 napada diljem zemlje, uključujući i napad na televizijsku postaju u Guayaquilu. Predsjednik Daniel Noboa izjavio je nakon napada da se država suočava s "unutarnjim oružarnim napadom".

José Adolfo Macías Villamar 'Fito'

Macías, poznat pod nadimkom 'Fito', rođen je u Manti, obalnome gradu iz kojega je u 90-ima potekla i njegova banda Los Choneros.

Malo se zna o njegovim skromnim počecima u Manti, ali je zato njegov kriminalni dosje izdašan. Tereti ga se za razne zločine: pljačku, ubojstvo, organizirani kriminal, posjedovanje oružja, uništavanje imovine te ilegalno udruživanje samo su dio optužnica koje su podignute protiv njega. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Gdje će im duša? Oprez, kriminalci imaju novu metodu! Opet prevarili ženu kojoj su već uzeli desetke tisuća eura, pogledajte kako su je sad nasamarili

Ekvadorski narkobos krupne građe, valovite tamne kose i brade, postao je prepoznatljiva figura u zemlji te se brzo našao na ekvadorskom popisu najtraženijh kriminalaca.

Već je četiri godine jedini vođa Los Chonerosa koji kontroliraju prodaju i krijumčarenje droge uzduž obale Pacifika te usko surađuju s meksičkim kartelom Sinaloa.  

Fitov zatvorski tretman

Macías odslužuje svoju kaznu u zatvoru La Regional, a državne su vlasti nedavno počele propitkivati uvjete u kojima Fito "živi".

Prema izvještaju, narkobos je znao priređivati zabave te je imao pristup oružju, kućanskim aparatima, alkoholnim pićima, nakitu i sl. U svojoj "ćeliji" imao je i uokvirenu sliku samoga sebe u svečanoj halji koju je obukao povodom stjecanja odvjetničke diplome. 

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa također se osvrnuo na uvjete u kojima zloglasni Macías odslužuje kaznu kazavši da njegova ćelija ima više utičnica nego prosječna hotelska soba.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 9 Važne odluke Vlada uvodi dva nova kaznena djela: "Korjenito mijenjamo sustav"

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Uhićeno pet osoba Svim napadačima iz Vukovara određen istražni zatvor

"Podsjetimo samo na činjenicu da u ćeliji ne bi smjela biti ni jedna utičnica za punjenje mobitela niti internetski usmjerivač", rekao je Noboa.

Zauzvrat, Macías nimalo ne skriva u kakvim uvjetima odslužuje kaznu. Dapače, često objavljuje slike i videa na društvenim mrežama dok zatvori diljem zemlje imaju murale oslikane njegovim likom, prenosi AP.

Predsjednik Noboa u srijedu je rekao da je Macías bio na posljednjoj zatvorskoj prozivci u sedam sati navečer prethodnoga dana, ali da je "sasvim moguće da je taj popis falsificiran".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene