Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbor šefa DORH-a

Plenković o curenju informacija kao novom kaznenom djelu: "Kako bismo u potpunosti otklonili pogrešne interpretacije..."

Aktualno Galerija Sjednica Vlade - 7 Sjednica Vlade - 7 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Sjednica Vlade - 15 Sjednica Vlade - 15 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Sjednica Vlade - 14 Sjednica Vlade - 14 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Sjednica Vlade - 13 Sjednica Vlade - 13 Foto: Ranko Suvar / CROPIX +3 Sjednica Vlade - 12 Galerija 1/8 >>
Na sjednici Vlade naći će se Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

U uvodnom govoru premijer Plenković osvrnuo se na inflaciju neradne nedjelje i prosvjede seljaka. "Imamo najnižu stopu inflacije još od listopada 2021. godine. Otklanjamo tezu da je rast inflacije pojeo rast plaća", rekao je premijer. 

"Objavljen je indikator ekonomske klime, on mjeri optimizam poduzeća u kretanju gospodarstva i Hrvatska je bila na prvom mjestu. Za Hrvatsku je bio najviši indikator među članicama EU-a. Indikator potvrđuje da je prepoznata politika Vlade", rekao je. 

"Našim paketima pomoći i odlukama o ograničenju cijena niza prehrambenih proizvoda zaštitili smo građane", kazao je.

Osvrnuo se i na Zakon o trgovini i na 16 radnih nedjelja.

Dodao je da je usporedbom računa vidljivo je da je 5. siječnja 2024. izdan veći broj računa nego godinu dana ranije. "Promet s neradnih dana prebacio se na radne dane u prvih 9 dana nove godine. Iznos računa je 95,5 milijuna eura viši, unatoč dva neradna dana, više je računa i veći je iznos. Bitno je da dobijemo cjelinu slike i da uvidimo kako se potrošači prilagođavaju na režim." 

Osvrnuo se na izbor novog državnog odvjetnika rekavši da se sve odvija kako je i previđeno. "Dostavljena je dokumentacija koju smo proslijedili, dobit će je predsjednik Sabora, nakon rasprave Odbora procedura se vraća u Vladu, obavit ćemo intervjue s kandidatima i onda prijedlog ponovo ide u Sabor", istaknuo je Plenković. 

Osudio je napad na maloljetnike u Vukovaru i osvrnuo se na uhićene. "Očekujemo da se oni primjereno kazne."

Za prosvjede seljaka rekao je da su bili lažni i orkestrirani. 

Na sjednici vlade naći će se Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, kao i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Plenković je naveo što se sve mijenja.

"Povećat će se kazne za silovanja, ukida se zastara za sva kaznena djela spolnog iskorištavanja djeteta. Uvodi se kazneno djelo femicid...", naveo je Plenković. Kazao je da se ovim zakonom šalje poruka da je ubojstvo žene i nasilje nad ženama samo zato što je žena neprihvatljivo. 

Plenković je predstavio uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka. Propisuje se da se novim zakonom ne mogu goniti novinari. 

Pročitajte i ovo Ekonomska predviđanja za 2024 očekivanja za iduću godinu Svjetlo na kraju tunela, deblji novčanici i oporavak ili još veća inflacija? Evo kakva su predviđanja za 2024. godinu

"Otklanjamo tvrdnje da je ovo usmjereno protiv novinarske profesije i ograničavanje medijske slobode, te su teze netočne. Počinitelji ovog kaznenog djela isključivo su sudionici postupka, a to nisu novinari, već pravosudnici dužnosnici, odvjetnici, vještaci… Kako bismo u potpunosti otklonili pogrešne interpretacije, sada se izrijekom propisuje da počinitelji, pomagači i poticatelji ne mogu biti novinari", rekao je. 

Sjednica Vlade - 7 Sjednica Vlade - 13 Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Objasnio je i da se to ne odnosi na ograničavanje prava javnosti na informiranje, već na nejavnu fazu kaznenog postupka, gdje se prikupljaju dokazi i utvrđuje osnova za vođenje postupka.

Dodao je da javnost nema pravo uvida u nejavnu fazu, ali s potvrđivanjem optužnice kazneni postupak postaje javan.

Sjednica Vlade - 7 Sjednica Vlade - 9 Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Spomenuo je da Hrvatska slijedi primjere Njemačke, Austrije, Francuske, Švedske i Luksemburga, koji kriminaliziraju curenje informacija iz istraga. Napomenuo je da se postupci ne vode u medijima i najavio da će ministar dodatno objasniti te točke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene