Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je, govoreći na stranačkom skupu u svojstvu predsjednika Srpske napredne stranke (SNS), dio oporbe u Srbiji nazvao "bandom fašističkom" i odbacio zahtjeve s velikog oporbenog skupa u subotu u Beogradu poručivši da "Srbija nije njihova fontana želja".


Govoreći na sjednici Središnjeg odbora SNS-a o velikom protuskupu koji njegova stranka planira organizirati 19. travnja u Beogradu, Aleksandar Vučić je rekao da su na neuspjeh osuđene prijetnje oporbe da blokiraju dolazak pristaša SNS-a.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Veliki broj preminulih kod susjeda: COVID potvrde uvode za barove, kafiće i noćne klubove - "Bira se što će još one obuhvatiti" KFOR na sjeveru Kosova VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova: Stigla dva Lazara i dva Miloša, dolazi i KFOR

"Ja im sad kažem: 'Ajde, probajte da blokirate, pa ćete da vidite, bando fašistička! Neće početi miting u petak - a ići ćemo u svako mjesto i selo gdje pristaše fašista (Boška) Obradovića i tajkuna (Dragana) Đilasa blokiraju, dok svako to mjesto ne oslobodimo", rekao je Vučić na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora SNS.

U povodu zahtjeva koje su pročitani na mitingu u subotu 13. travnja u Beogradu, poručio je oporbi da "Srbija nije njihova fontana želja" i da "nema ispunjavanja zahtjeva koje su tražili".

Na velikom prosvjednom skupu "Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna" 13. travnja u Beogradu prosvjednici i oporba okupljena u Savezu za Srbiju uputili su zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije (REM). Zatražen je i nepristran izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa - Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Zastupnički klub naprednjaka u Skupštini Srbije odbacio je pregovore na razini izaslanstva vlasti i oporbe uz poruku da je za naprednjake "jedino mjesto za dijalog o svim važnim društvenim i političkim temama - parlament", te da su spremni za dijalog i razgovor, ali ne pristaju "ni na kakve razgovore s bilo kakvim izaslanstvima".

"Ne možemo razgovarati o nečemu što je suprotno zakonu, odnosno što nije sukladno važećim propisima", izjavio je danas novinarima u srbijanskom parlamentu šef zastupničkog kluba naprednjaka Aleksandar Martinović.

U Beogradu od početka prosinca traju građanski prosvjedi "1 od 5 milijuna" protiv vlasti Aleksandra Vučića i vladajuće koalicije, a u međuvremenu su prošireni na još stotinjak gradova diljem Srbije.

Premda su kao jedan od ključnih zahtjeva prosvjednici dosad isticali ostavku i smjenu predsjednika Srbije, taj zahtjev nije istaknut na popisu pročitanom tijekom subotnjeg prosvjeda u Beogardu kada je u prvi plan istaknuta sloboda medija i dogovor o stvaranju preduvjeta za poštene izbore. (Hina)