Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako još uvjiek nije sigurno hoće li se parada održati, premijer Srbije naglasio je više puta da on nema namjeru prisustvovati na LGBT-u.


Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće ići na Paradu ponosa LGBT zajednice koja bi se ove nedjelje trebala održati u Beogradu, ali je naglasio da mu je dužnost da osigura sigurnost sudionika, prenosi Mondo.rs.

Vezani članci Aleksandar Vučić Tisuće prosvjednika ne odustaju od svojih nauma, Vučić uvjerava: "Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu" Turska policija suzavcem rastjerala Paradu ponosa Policija suzavcem rastjerala Paradu ponosa u Istanbulu: Privedeno dvadesetak osoba, među njima i fotoreporter

Moje demokratsko pravo je da ne budem na Paradi ponosa ili homoseksualaca, zovite to kako hoćete, imam druge obaveze. Ali, moja ustavna obaveza je da svima garantiram prava. Ja neću biti na Paradi ponosa, ne pada mi na pamet, ali to je moje demokratsko pravo. Neka šeta tko hoće, ja neću. Neću se dodvoravati nikome. Pitaju me ambasadori: "da li bi mogao prošetati"? "E, baš neću šetati! To je moj izbor, ali je i moj izbor da se u ovoj zemlji poštuju i zakon i Ustav. I nitko nikoga ne smije tući na ulici!",  rekao je Vučić, predsjednik konzervativne Srpske napredne stranke.

VIDEO Snimio kako majci govori: Mama, ja sam homoseksualac

Srpska pravoslavna crkva osudila je najave održavanja parade, na što je Vučić rekao da pošutuje stav Crkve, ali i da politiku u zemlji vodi Vlada Srbije, a ne Crkva.

Još uvijek nije potpuno sigurno da će se parada održati. Procijeni li policija da je sigurnosni rizik prevelik mogla bi biti otkazana, baš kao što je otkazana ona prošlogodišnja. Prva gay parada u Beogradu održana je 2001. godine te je, kao i one koje su se sporadično održavale tijekom sljedećih godina, prošla u znaku nasilja. (VLM)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju