Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Više od 300 milijuna djece živi u ekstremnom siromaštvu: "Lišeni ne samo najosnovnijih potreba već i dostojanstva, životnih prilika i nade"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pandemija bolesti COVID-19 snažno je usporila borbu protiv siromaštva kod najmlađih te 333 milijuna djece još uvijek živi u uvjetima ekstremnog siromaštva, stoji u izvješću UNICEF-a i Svjetske banke.

Pandemija koronavirusa snažno je usporila borbu protiv siromaštva kod najmlađih. Prema najnovijem izvješću UNICEF-a i Svjetske banke 333 milijuna djece još uvijek živi u uvjetima u ekstremnog siromaštva.

UN-ova agencija upozorava da svako šesto djece u svijetu živi s manje od 2,15 dolara dnevno te navodi da bi 30 milijuna djece bilo izašlo iz siromaštva da nije bilo pandemije.

Pročitajte i ovo Sastanak Vlade s predstavnicima trgovačkih lanaca Pad cijena Peruško nakon sastanka u Vladi: "Konzum od petka na akciju stavlja 360 proizvoda i još 1000 na sniženje"

"Teške krize kao posljedice bolesti COVID-19, ratova, klimatskih promjena i gospodarskih šokova zaustavile su napredak i ostavile milijune djece u ekstremnom siromaštvu", rekla je generalna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

"Svijet u kojem 333 milijuna djece živi u ekstremnom siromaštvu, lišeni ne samo najosnovnijih potreba već i dostojanstva, životnih prilika i nade, jednostavno je nedopustiv", dodala je.

Ekstremno siromaštvo pogađa čak 40 posto djece u subsaharskoj Africi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ivor Ivanišević Godinama izgladnjivao i silovao pse, ali neće u zatvor. Najavljen prosvjed: "Životinje su nemoćne žrtve i trebaju naš glas"

Iako se u ostalim područjima svijeta posljednjih godina bilježi pad dječjeg siromaštva, subsaharska Afrika ima veliki porast, ponajprije zbog galopirajućeg demografskog rasta, pandemije i katastrofa uzrokovanim klimatskim promjenama.

Luis Felipe Lopez-Calva, direktor Svjetske banke za pitanja siromaštva i jednakosti, rekao je da se tu djecu ne smije napustiti.

"Okončanje siromaštva djece politički je izbor", rekao je Lopez-Calva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene