Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabo se obnavlja

Alarmantni rekord: Na Arktiku nikad nije bilo manje leda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minimalni ljetni volumen leda na Arktiku dosegao je prošle godine rekordno nisku razinu, objavili su znanstvenici u studiji i upozorili da se ledeni pokrov brže otapa nego što se obnavlja.

Stručnjaci u studiji procijenjuju da je prošla godina premašila rekord iz 2007. u minimalnom volumenu leda koji se mjeri kombinacijom debljine leda i površinom kojom led pokriva more.Time su samo potvrdili drastične klimatske promjene na 'vrhu svijeta' koje bi u idućih nekoliko desetljeća mogle dovesti do potpunog otapanja leda na Arktiku i otvoriti nove mogućnosti za iskorištavanje nafte, ali i vjerojatno poremetiti uobičajene klimatske procese i podići razinu svjetskih mora.

'Trend u posljednje 32 godine doista zabrinjava', rekao je Alex Schweiger, glavni autor studije pozivajući se na satelitske snimke Arktika. 'Izmjerene vrijednosti potvrđuju da se radi o novome rekordu', dodao je.Površina Arktičkog mora pokrivena ledom smanjila se prošloga tjedna na 4,6 milijuna četvornih kilometara, a sezona topljenja traje još dva tjedna, u usporedbi s 4,13 milijuna četvornih kilometara 2007.

Radi usporedbe, minimalni ledeni pokrov početkom 70-tih godina 20. stoljeća bio je oko sedam milijuna četvornih kilometara. Led se svake godine topi ljeti i minimalnu razinu doseže sredinom rujna.Većina stručnjaka slaže se da će Arktičko more ostati bez leda jedno ljeto u ovome stoljeću, ali ne slažu se u točnim procjenama.

I dok otapanje morskoga leda samo po sebi ne podiže razinu mora, topliji Arktik mogao bi ubrzati otapanje ledenog pokrova na Grenlandu, koji sadrži dovoljno vode da razinu svjetskih mora podigne za sedam metara. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Japan u brizi VIDEO Kitovi ubojice zarobljeni u ledu, nitko im ne može pomoći: ''Nemamo drugog izbora nego čekati'' Himalaja, ilustracija (Foto: AFP) Zabrinjavajuće projekcije Šokantni nalazi o najvišem planinskom lancu na svijetu, ugrožene 2 milijarde ljudi: "Ovo je klimatska kriza za koju nikada niste čuli"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene