Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijeme 'radi za Iran' kada je riječ o razvoju njegova nuklearnog programa, izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila iranska televizija.'Velike sile pokušale su spriječiti naš narod u postizanju njegova prava na posjedovanje nuklearnog goriva. No uz božju pomoć i otpor našeg naroda, Iran i dalje u potpunosti upravlja svojim nuklearnim resursima, a vrijeme radi za našu zemlju', rekao je iranski predsjednik.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja u tajnosti izgradila veliki pogon za obogaćivanje uranija Slika nije dostupna Iran odbija slati obogaćeni uranij u inozemstvo

'Mnoge su zemlje prihvatile iransku politiku obogaćenja urana. Nadam se kako ćemo ove godine imati veliku svečanost nuklearizacije zemlje. Mnogi su Amerikanci od mene tražili da s njima razgovaram o ovome problemu te da im razjasnim stajalište iranskog naroda. Uskoro ću im uputiti poruku', rekao je Ahmadinedžad, ne objasnivši o kakvoj je točno poruci riječ.

Američka administracija pod stalnim je pritiskom međunarodne zajednice koja traži njezinu izravnu suradnju s Teheranom na poboljšanju sigurnosnih pitanja s Irakom, podsjetio je France presse.

Iranski je predsjednik također rekao kako je spreman razgovarati sa SAD-om ukoliko dođe do bilo kakvih izmjena u stajalištu Washingtona.

'Od početka smo govorili kako smo spremni razgovarati s američkom vladom, no pod određenim uvjetima', izjavio je Ahmadinedžad tijekom konferencije te nadodao, 'kad kažem 'uvjeti' mislim na stajališta američke vlade. Ako Amerikanci izmijene svoje ponašanje, s njima ćemo pregovarati kao i s drugima.'

U svibnju je Ahmadinedžad američkom predsjedniku Bushu poslao pismo na 18 stranica u kojemu kritizira američku politiku, no nije dobio službeni odgovor. Bush je pismo ocijenio 'zanimljivim'.

Među ostalim, Ahmadinedžad je na pitanje o ranije najavljenoj informaciji kako će se do ožujka 2007. postaviti 3.000 centrifuga, odgovorio kako je krajnji cilj Irana postavljanje 60.000 centrifuga koje će poslužiti za proizvodnju nuklearne energije u civilne svrhe, unatoč sankcijama.

Pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, te Njemačka, razmatraju plan rezolucije koju pripremaju Europljani, te namjeravaju nametnuti sankcije protiv iranskog nuklearnog i balističkog programa nakon što je ta zemlja odbila suspendirati proces obogaćenja urana.