Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahmadinedžad: 'Uskoro ću Amerikancima uputiti poruku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme 'radi za Iran' kada je riječ o razvoju njegova nuklearnog programa, izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila iranska televizija.


'Velike sile pokušale su spriječiti naš narod u postizanju njegova prava na posjedovanje nuklearnog goriva. No uz božju pomoć i otpor našeg naroda, Iran i dalje u potpunosti upravlja svojim nuklearnim resursima, a vrijeme radi za našu zemlju', rekao je iranski predsjednik.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Slika nije dostupna Iran nastavlja obogaćivati uran

'Mnoge su zemlje prihvatile iransku politiku obogaćenja urana. Nadam se kako ćemo ove godine imati veliku svečanost nuklearizacije zemlje. Mnogi su Amerikanci od mene tražili da s njima razgovaram o ovome problemu te da im razjasnim stajalište iranskog naroda. Uskoro ću im uputiti poruku', rekao je Ahmadinedžad, ne objasnivši o kakvoj je točno poruci riječ.

Američka administracija pod stalnim je pritiskom međunarodne zajednice koja traži njezinu izravnu suradnju s Teheranom na poboljšanju sigurnosnih pitanja s Irakom, podsjetio je France presse.

Iranski je predsjednik također rekao kako je spreman razgovarati sa SAD-om ukoliko dođe do bilo kakvih izmjena u stajalištu Washingtona.

'Od početka smo govorili kako smo spremni razgovarati s američkom vladom, no pod određenim uvjetima', izjavio je Ahmadinedžad tijekom konferencije te nadodao, 'kad kažem 'uvjeti' mislim na stajališta američke vlade. Ako Amerikanci izmijene svoje ponašanje, s njima ćemo pregovarati kao i s drugima.'

U svibnju je Ahmadinedžad američkom predsjedniku Bushu poslao pismo na 18 stranica u kojemu kritizira američku politiku, no nije dobio službeni odgovor. Bush je pismo ocijenio 'zanimljivim'.

Među ostalim, Ahmadinedžad je na pitanje o ranije najavljenoj informaciji kako će se do ožujka 2007. postaviti 3.000 centrifuga, odgovorio kako je krajnji cilj Irana postavljanje 60.000 centrifuga koje će poslužiti za proizvodnju nuklearne energije u civilne svrhe, unatoč sankcijama.

Pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, te Njemačka, razmatraju plan rezolucije koju pripremaju Europljani, te namjeravaju nametnuti sankcije protiv iranskog nuklearnog i balističkog programa nakon što je ta zemlja odbila suspendirati proces obogaćenja urana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene