Velik broj grčkih umirovljenika danas je izašao na ulice, a kako su postali nasilni, policija je na njih bacila suzavac.


Grčka policija suzavcem je pokušala pod kontrolu staviti prosvjed penzionera koji su dan uoči izglasavanja državnog budžeta za 2017., postali agresivni.

Vezani članci Francuski prosvjednici blokirali promet Ne nazire se kraj krize u Francuskoj: Glasa se o padu vlade, prosvjednici blokiraju promet Prosvjed u Varaždinu Djelatnicima hitne pomoći prekipjelo zbog ravnatelja: "Hitna ne može štrajkati, sanitet može. Ako budu daljna odgađanja ići ćemo u štrajk."

Umirovljenici te južne europske zemlje masovno su na ulice izašli jer je vlada odlučila rezati njihove pogodnosti kao dio mjera štednja koje traže međunarodni kreditori.

Oko 1.500 umirovljenika pokušali su umarširati u ured premijera Alexisa Tsiprasa, a specijalne policijske snage blokirale su im put, javlja Reuters.

To je razljutilo prosvjednike pa su zaljuljali policijski autobus u pokušaju da ga prevrnu. Na policajce su bacali razne predmete i fizički se pokušali probiti kroz kordon.

''Borimo se za dostojanstvenu mirovinu za stare dane. Radili smo četrdeset godina kako bi imali pristojne mirovine, a danas nam ih stalno smanjuju. Zašto traže još snižavanja naših mirovina? Gdje je novac koji smo uplaćivali sve ove godine?'', rekao je na prosvjedu penzioner Panagiotis Amougios.

Grčka vlada večeras bi trebala imati proračun za sljedeću godinu, a rezanja o kojima ga moraju podvrgnuti odnose se i na umirovljeničke prihode.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju