Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki čovjekoliki majmuni poput gorila i čimpanza dramatično gube svoja prirodna staništa, upozoravaju znanstvenici u prvoj studiji o životnom okružju primata u Africi.


Istočne gorile, najveći živući primati, od ranih 90-ih izgubili su više od polovice svojih staništa, a velik gubitak teritorija bilježe zapadne gorile, čimpanze i bonoboi, majmuni iz prašuma Konga koji izgledaju kao patuljaste čimpanze, ali se radi o različitoj vrsti primata. Bonobo majmuni, kao i čimpanze, dijele 99% ljudskog DNK.

>> Gorila gađala djelatnike ZOO-a travom pa pobjegla

'Populacija afričkih majmuna pod ogromnim je pritiskom i u padu', kazao je za BBC organizator istraživanja Hjalmar Kuehl s Instituta za evolucijsku antropologiju Maxa Plancka u Leipzigu. Pritisak na velike primate ovisi u kojem podučju Afrike žive, piše u studiji objavljenoj u časopisu Diversity and Distributions, pa tako majmuni u zapadnoj Africi gube staništa zbog sječe šuma i lova. Djevičanske prašume u središnjoj Africi također nisu više sigurno utočište velikih primata, ponajviše zbog lova i trgovine.

'Situacija je vrlo dramatična, mnoge populacije majmuna koje danas još pronalazimo nestat će u bliskoj budućnosti. U sve napučenijem svijetu u kojem raste potreba za prostorom, drvom, rudama i mesom, majmuni će nastaviti nestajati. Bez temeljne promjene u percepciji o tome koliko su nam dragocjeni ti majmuni i njihova staništa, postojeća situacija neće se promijeniti', kazao je Kuehl.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Majmuni na cesti Majmune na cesti viđate svaki dan, ali ovakav prizor svejedno je prava rijetkost Slika nije dostupna Ebola bi uskoro mogla ubiti pet tisuća gorila