Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Drugi krug isti kao prvi'

Abdulah se povukao iz predsjedničke utrke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanski predsjednički kandidat Abdulah Abdulah objavio je u nedjelju da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora s aktualnim predsjednikom Hamidom Karzaijem jer smatra da oni neće biti pošteni, javile su agencije.

'Neću sudjelovati na izborima 7. studenoga. Odluka nije bila laka. Do nje sam došao brojnim razgovorima i savjetovanjima s afganistanskim narodom, svojim pristašama i utjecajnim liderima', rekao je Abdulah nakon sastanka s plemenskim čelnicima u velikom šatoru zapadno od Kabula. Abdulah, negdašnji afganistanski ministar vanjskih poslova, rekao je da se povlači iz predsjedničke utrke jer zahtjevi koje je podnio vladi i izbornom povjerenstvu kako bi se osigurali pošteni izbori nisu ispunjeni. 'Drugi krug će biti isti kao i prvi', rekao je. Abdulah je zatražio smjenu čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva i trojice ministara koje je optužio za organiziranje prevare u prvome krugu.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Prvi krug izbora, 20. kolovoza, obilježen je talibanskim nasiljem, slabim odazivom (38,7 posto) i namještanjem rezultata u Karzaijevu korist. Prema prvim objavljenim rezultatima, aktualni predsjednik ostvario je uvjerljivu većinu u prvom krugu i proglašen je pobjednikom, ali je nakon brojnih dojava o prevarama provedena istraga neovisnog izbornog povjerenstva koje je poništilo milijun listića i Karzaiju postotak glasova smanjilo na 49,7 i tako otvorilo put za održavanje drugog kruga. Abdulah je izbore završio s 30,6 posto glasova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene