Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 4 dana pješačenja, stotinjak radnika propalih tvrtki iz Tuzlanskog kantona stiglo je u Orašje.


Više od stotinu radnika četiri propale tuzlanske tvrtke, koji su u petak navečer došli do Orašja, krenut će prema graničnom prijelazu Orašje-Županja u nedjelju oko 9 sati s namjerom da prijeđu u Hrvatsku i zatraže azil, potvrdio je u subotu novinarima Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika DITA-e Tuzla.

Vezani članci Slika nije dostupna NEMA PLAĆE, NEMA IZLAZA Više od 200 rudara ne želi izaći iz jame kod Tuzle Slika nije dostupna VIDEO 'Nadamo se da će nas pustiti da uđemo u Hrvatsku, da ćemo dobiti azil'

Po njegovim riječima vlastima Tuzlanskog kantona dan je rok do ponoći da dođu u Orašje među radnike koji, kako je kazao, ne priznaju niti prihvaćaju odluke tuzlanskih kantonalnih vlasti o dodijeljenoj im pomoći.

"Ostajemo ovdje uz suglasnost ravnatelja škole do nedjelju 9 sati kada krećemo prema granici. Tražimo da vlasti Tuzlanskog kantona te predstavnici granskih sindikata kojima pripadaju ove firme dođu ovdje do ponoći i dogovore se s radnicima", kazao je Mehmedović.

Poručio je kako su radnici krenuli na put ne da bi ih netko varao i poigravao se s njima, te će svakako pokušati ući u Hrvatsku, a ako ih se ne pusti "radije će umrijeti na graničnom prijelazu nego odustati od svojih zahtjeva".

 VIDEO 'Nadamo se da će nas pustiti da uđemo u Hrvatsku, da ćemo dobiti azil'

Među radnike su tijekom dopodneva došli predstavnici granične policije iz Orašja koji su ih upozorili kako svi oni koji nemaju valjane dokumente neće moći izaći ih BiH.

Od 122 tuzlanskih radnika smještenih u oraškoj osnovnoj školi samo 23-jica imaju potrebne dokumente za prelazak granice i ulazak u Hrvatsku.

Po riječima glasnogovonika PU Vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića svi oni koji imaju valjane dokumente moći će bez problema ući u Hrvatsku i zatražiti azil ukoliko žele.

Među radnike došao je i Anto Voderištanac koji je podrijetlom iz Orašja, a već godinama radi u Austriji te im predao 200 bosanskih maraka, izrazivši im podršku.

"Pogodilo me to sve skupa što se događa s ovim ljudima i došao sam im ponuditi bilo kakvu pomoć, pa i smještaj ukoliko im zatreba, ako dođu do Austrije", kazao je Voderištanac.

'Moja obitelj kod kuće je gladna. Ja sam zato tu, 50 plaća mi duguju, 10 godina radim državi džabe', kaže Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika Tuzla. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook