Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa se ne zna 100 posto

5 najtajnovitijih elitnih postrojbi u vojnoj povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To su postrojbe čije se ime ponekad pojavi u nekom kontekstu. Nitko točno ne zna tko su njihovi pripadnici, a nema ni službenih potvrda da su ikada sudjelovali u bilo kojoj akciji.

1. Task Force 88/Task Force Black

Možda se radi i istoj skupini, možda se radi o dvije različite skupine. Možda su još uvijek aktivni, možda nisu. Ukratko - sve je jedno veliko možda. Imena Task Force Black i Task Force 88 pojavila su se u američkim medijima u kontekstu borbe protiv terorističkih skupina u Iraku i Afganistanu. Ovu se skupinu često opisuje kao zajedničku američko-britansku postrojbu koju čine najbolji pripadnici elitnih redova američkih SEAL-ovaca i Delta Forcea te britanskog SAS-a.

2. 6491. testna eksadrila/6594. testna skupina

Od 1958. do 1986. godine skupina je djelovala pod američkim zračnim snagama, a zadatak im je bio 'loviti zvijezde padalice'. Konkretno, morali su loviti snimke koje su prvi američki špijunski sateliti bacali iznad Havaja u posebnim spremnicima. Naime, tada su američki sateliti snimali ciljeve u sovjetskoj Rusiji te snimke izbacivali, a piloti spomenute skupine su ih hvatali i to vrlo običnom tehnikom - avioni su bili opremljeni kukama koja su imale zadatak zakačiti padobrane spremnika u kojima su bile satelitske snimke. U 27 godina uhvatili su više od 40.000 snimaka.

3. SEAL Team 6/DEVGRU

Posebna postrojba američkih SEAL-ovaca specijalizirala se u protuterorističkim akcijama i akcijama spašavanja taoca. Od napada na SAD 11. rujna povećan im je budžet kao i spektar djelovanja. Postrojbu sada čini 1800 članova, a najpoznatija je po akciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

4. 7781. vojna postrojba

Djelovali su na području Berlina od 1956.-1984. godine i cilj im je bio spriječiti prodor komunista u zapadni Berlin kao i poticanje otpora u gradu ukoliko ga zauzmu. Bili su to tipični špijuni opremljeni bondovskim igračkama.

5. OSS

Radi se o uredu koji je stvoren 1942. godine s vrlo širokom namjenom prikupljanja i analiziranja informacija te provođenja posebnih operacija koje nisu dodijeljene nijednoj drugoj agenciji. Budući da je za vrijeme 2. svjetskog rata malo agencija izvodilo posebne operacije, OSS je imao pune ruke posla u provođenju racija, zapljena oružja, uhićenja špijuna...

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene