Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmišljotine

5 LAŽNIH priča o Bostonskom maratonu koje su postale viralne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U metežu nakon eksplozija u Bostonu na površinu su izašle brojne priče o žrtvama. Mnoge od njih pokazale su se lažnima.

1. Fotografija muškarca koji kleči nad djevojkom svijet je obišla brzinom munje. Uz nju je išla i jedna srcedrapajuća priča koja se pokazala potpuno lažnom. 'Muškarac u crvenoj majici planirao je zaprositi svoju djevojku nakon što ona prođe ciljnu ravninu Bostonskog maratona, no ona je preminula. Većina nas nikada neće iskusiti takvu bol', pisalo je uz fotografiju koja se širila društvenim mrežama. Fotografija sama po sebi nije lažna, ali u njenom originalnom opisu stoji samo 'muškarac tješi ozlijeđenu ženu', piše CNN.

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Eksplozija u Somaliji Poginulo najmanje 10 ljudi VIDEO Kamion pun eksploziva zabio se u kontrolnu točku: "Do sada sam vidio 10 mrtvih ljudi, broj žrtava će sigurno rasti"

2. Još je jedna fotografija postala viralna nakon eksplozija. Na njoj je djevojčica u koja sudjeluje u nekoj utrci. Na društvenim mrežama ubrzo su se uz tu fotografiju pojavile poruke tipa 'RIP little girl who got killed in the explosion today'. Ispostavilo se kako se ta fotografija koristi u lažne svrhe te da djevojčica na fotografiji uopće nije natjecala na Bostonskom maratonu. Dodatnu dramu stvorili su oni korisnici društvenih mreža koji su pisali kako je ta djevojčica trčala u čast žrtvama pokolja u Newtownu.

>> FOTO Objavljene fotografije dijelova bombe iz Bostona

3. Za sada nepoznata osoba otvorila je Twitter profil pod imenom BostonMarathon na kojoj je objavila kako će za svaki retweet svojih tweetova organizatori uplatiti jedan dolar za sve stradale u eksplozijama. Svi su navodi, dakako, bili lažni te je Twitter ubrzo ugasio taj račun.

4. Bostonom se ubrzo nakon dvije eksplozije proširila vijest da su vlasti prekinule sve telekomunikacijske kanale i srušila mobilne mreže kako bi spriječila napadača da mobitelom aktivira nove bombe. Kasnije se doznalo kako to nije istina te da su mreže zbog preopterećenja bile zagušene te samim time i usporene te na mahove blokirane, no da nikada nisu bile ugašene.

5. Nakon eksplozija pojavio se i cijeli niz teorija zavjere. Od onih koji krive najtraženije svjetske zločince za koje se lažno vjeruje da su mrtvih pa sve do bacanja krivnje na Bijelu kuću i američku vojsku. Jedno je sigurno - prerano je govoriti o bilo kakvim krivcima posebice zbog nedostatka sumnjivaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene