Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UEFA: Bez odluke o proširenju sa 16 na 24 ekipe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski nogometni savez (UEFA) ipak je odgodio odluku o proširenju formata završnog turnira Europskog nogometnog prvenstva sa sadašnjih 16 na 24 reprezentacije, zaključak je 32. kongresa UEFE koji je danas završio u Zagrebu.

Predsjednik UEFE Michel Platini kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu kako je odluka o proširenju iznimno važna, te da će konačna odluka biti donešena tek kada se obave dodatne konzultacije sa nacionalnim savezima, a da će to sigurno biti prije EURA 2016.

Pročitajte i ovo Belišće zbog pirotehnike Trenutak do katastrofe: Dječak na utakmici za dlaku izbjegao teške ozljede, raketa ispaljena iz publike pogodila ga u glavu! Slika nije dostupna Novi skandal u poljskom nogometu, uhićeni visoki dužnosnici

"Odluka o proširenju je čisto političko pitanje i pitanje političkog interesa nacionalnih saveza i zemalja koji u tome vide priliku da budu na završnom turniru. Moramo razmotriti sve mogućnosti i opcije i to je naš stav sa ovog kongresa. Dakle, postoji opcije da ostane 16 reprezentacija, postoji opcija da se završni turnir održi sa 24 momčadi, a pojavila se i kompromisna opcija sa 20 ekipa. Budite uvjereni da će naša komisija, koju vodi dopredsjednik Thompson uskoro razmotriti sve prednosti i mane svakoga sustava. Što se mene tiče, ja sam igrao Europsko prvenstvo kada je završni turnir bio sa svega osam momčadi, a ja sam tada bio najbolji strijelac", kazao je nakraju Platini.

Sadašnji format od 16 reprezentacija uveden je 1996., a pobornici sustava od 24 reprezentacije zalažu se za šest skupina sa po četiri ekipe, što je bio sustav kojim se igralo SP 1994. u SAD-u. U tom slučaju bi napredak u drugi krug ostvarivale prve dvije eskipe iz svake skupine i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Kompromisni sustav od 20 momčadi imao bi četiri skupine sa po pet reprezentacija i samo bi prve dvije ekipe išle u drugi krug.

Bitna razlika između sadašnjeg i ostala dva formata je broj utakmica jer se sada igra 31 dvoboj i prvenstvo traje tri tjedna, a po ostala dva sustava od 24 i 20 igralo bi se oko 20 utakmica više i prvenstvo bi trajalo mjesec dana.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene