Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reuters: Janičino zlato u Torinu jedan od sportskih događaja 2006.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska agencija Reuters uvrstila je među najvažnije sportske trenutke 2006. osvajanje zlatne medalje u kombinaciji Janice Kostelić na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.

"Iako vidna bolesna, hrvatska "snježna heroina" je u Torinu slavila u zahtjevnoj alpskoj kombinaciji, te osvojila rekordno četvrto olimpijsko zlato, što nijednoj skijašici prije nije uspjelo", donosi Reuters, opisujući sportske trenutke koji su obiježili 2006.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Prestižna agencija kao najvažniji događaj u protekloj godini stavlja Svjetsko nogometno prvenstvo, točnije slavlje Talijana i oproštaj velikog Zinedinea Zidanea. 

Za Zidanea je to prvenstvo bilo prijelomno, tvrdi Reuters, a velika karijera najboljega nogometaša svijeta mogla je završiti trijumfalno u posljednjim minutama regularnog dijela finalne utakmice Francuska - Italija. 

Kod rezultata 1:1 Zidane je uputio udarac glavom koji je talijanski vratar Gianluigi Buffon čudesno obranio, a francuski majstor je karijeru, umjesto "zlatnim pogotkom", završio muklim udarcem glavom u tijelo Marca Materazzia i crvenim kartonom deset minuta prije kraja produžetka.

Talijanski nogomet doživio je u 2006. najbolje i najgore jer je
osvajanje naslova svjetskog prvaka na Apeninima zasjenio najveći nogometni skandal u povijesti talijanskoga nogometa. U velikom lancu korupcije i namještanja rezultata utakmica najviše je stradao gigant Juventus, koji je po prvi puta u povijesti izbačen u Drugu ligu, te kažnjen oduzimanjem 17 bodova, što je kasnije ublaženo na osam. Stradao je još jedan velikan - Milan - dok su kažnjeni i Fiorentina, Lazio i Reggina.

Olimpijske igre u Torinu obilježili su Austrijanci sa rekordnih 14 medalja, spomenuta Janica Kostelić i norveški veteran Kjetil Andre Aamodt, koji je unatoč slomljenom gležnju osvojio zlato u superveleslalomu i u 34. godini postao prvi skijaš sa četiri olimpijska zlata.

U srpnju je sportski svijet doživio neugodne trenutke kada se saznalo da su pobjednik Tour de Francea američki biciklist Floyd Landis i olimpijski prvak na 100 metara Justin Gatlin dopingirani. Gatlin je tako upropastio atletski događaj godine i dvoboj sa Jamajčaninom Asafom Powellom, koji je dvaput trčao u vremenu svjetskog rekorda.

Reuters navodi da će se 2006. pamtiti pod doping-skandalima, kojih je bilo previše, a po prvi puta se doping pojavio i u kriketu, sportu u kojem je jedini i tradicionalni doping dosad bilo - pivo.

Napokon, Reuters završni sportski pregled godine na izmaku završava sa tri sportske veličine - golferom Tigerom Woodsom, švicarskim tenisačem Rogerom Federerom i Michaelom Schumacherom. 

Woods je imao tešku godinu u kojoj je izgubio oca, ali je uspio pobijediti na British Openu, što mu je 12. osvojeni veliki turnir u karijeri. Federer se ove godine potvrdio kao "teniski izvanzemaljac", pobijedio je na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu, a da ga Rafael Nadal nije pobijedio u finalu Roland Garrosa, Švicarac bi, nakon Roda Lavera 1969., konačno uspio u jednoj godini osvojiti sva četiri Grand Slama.

Sa odlaskom Michaela Schumachera u 37. godini, vozača Formule 1 sa najviše pobjeda, najviše čelnih startnih pozicija i najviše skupljenih bodova u povijesti ovog sporta, Reuters zaključuje pregled 2006. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene