Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina argentinskih arheologa u blizini obalnog grada Monte Hermosa u pokrajini Buenos Aires otkrila je iznimno dobro očuvane predmete stare više od 7.000 godina.


Među pronađenim predmetima su oni od drva, kamena ili kostiju, što su ih stanovnici regije u ono doba koristili u svakodnevnom životu. Prema ocjeni stručnjaka "iznimno su dobro očuvani".

Vezani članci Unutrašnjost stvari (Foto: Reddit) Zavirite u unutrašnjost stvari koje nas okružuju i pogledajte kako zapravo funkcioniraju Ilustracija (Foto: AFP) Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune

"Bez sumnje, najviše su nas iznenadili predmeti napravljeni od materijala koji brzo propadaju, poput igala od drveta dugačkih oko 50 cm te raznih biljnih ostataka", rekao je glasnogovornik znanstvenog tima, dodavši kako ih je posebno iznenadilo što su ondje pronađeni i ostaci hrane.

Mjesto je znanstvenicima poznato već 25 godina, no bilo im je nedostupno, s obzirom da ga je prekrivao debeli sloj pijeska, a veći dio vremena zbog plime ih je prekrivalo i more, što je znanstvenicima otežavalo posao. Velika oseka znanstvenicima je omogućila iskopavanja i sklanjanje arheoloških ostataka na sigurno.

Znanstvenici s raznih argentinskih sveučilišta i članovi Državnog vijeća za tehnička i znanstvena istraživanja novinarima su rekli kako je riječ o "jedinstvenom otkriću", jer se tako stari predmeti od drva u regiji ne uspijevaju održati predugo u tako dobrom stanju. Uvjeti njihova očuvanja u ovome su slučaju bili "iznimni".