Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HOO: Vlašić, Balić i Grgić najbolji u 2007.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tradicionalnoj svečanosti u dvorani Lisinski u četvrtak je u nazočnosti Predsjednika Republike Stjepana Mesića te brojnih športaša, športskih djelatnika i uglednika iz kulturnog i političkog života Hrvatske, obilježen Veliki dan hrvatskog športa i 16-godišnjica primitka Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u međunarodnu olimpijsku obitelj.

Obraćajući se nazočnima predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je zahvalio predsjedniku Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu i predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu na potpori koju su protekle godine pružili našim sportašima te je rekao da u narednoj godini očekuju puno
nastupa na velikim sportskim natjecanjima od kojih su svakako najznačajnije Olimpijske igre u Pekingu. Glavni tajnik HOO Josip Čop rekao je da su u žiži interesa njegove organizacije bili sportski treneri i sportski djelatnici te da su športaši na velikim natjecanjima osvojili 273 odličja i da se u programu HOO nalazi 54 trenera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbor najboljih sportaša: Federer prvi, Blanka Vlašić šesta Slika nije dostupna Ivano Balić ponovno najbolji na svijetu

U izboru HOO-a za najbolju športašicu Hrvatske u 2007. godini uvjerljivo je pobijedila svjetska prvakinja u skoku u vis i najbolja atletičarka Europe Branka Vlašić, dok su naslov najboljih športaša Hrvatske u protekloj godine podijelili najbolji rukometaš svijeta Ivano Balić i svjetski prvak u taekwondou u kategoriji do 62. kg Filip Grgić.

Najuspješnija ženska ekipa u 2007. je Hrvatska reprezentacija u streljaštvu u sastavu Sanja Komar, Tihana Odlešić i Branka Pereglin, koje osvojile zlatno odličje na prvenstvu Europe u disciplini Field, dok je za najbolju momčad Hrvatske u protekloj godini proglašena
Vaterpolo reprezentacija, koja je na svjetskom prvenstvu u Melbourneu osvojila naslov svjetskih prvaka.

Za najboljeg promicatelja Hrvatske u svijetu u 2007. godini
proglašena je Hrvatska nogometna reprezentacija, kojoj je to peta takva titula i druga uzastopna, dok je naslov najboljeg trenera pripao Ratku Rudiću.

Za najboljeg športaša s invaliditetom u 2007. godini izabrana je slabovidna atletičarka Marija Iveković, dok su za najveće nade hrvatskoga športa u 2007. izabrani europska juniorska prvakinja na 400
metara Danijela Grgić te bacač kugle Marin Premeru.

Nagrada Međunarodnog olimpijskog odbora "Šport i promicanje olimpizma" dobio je bivši kapetan Hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža, dok je "Trofej Fair Play" pripao alpinistu Stipi Božiću, koji je višegodišnje športsko iskustvo i vrhunska alpinističke vještine stavio u službu spašavanja ljudskih života.

Posebno priznanje HOO-a za "Športski pothvat godine" pripalo je Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koja se u listopadu 2007. popela na 8201. visoki vrh Cho Oya na granici Nepala i Tibeta, Šimi Stipančevu, prvom Hrvatu koji je odjedrio regatu samaca preko Atlantika u klasi Open 6.5 te hrvatskom plivaču maratoncu, sportašu reprezentativcu Toniju Pavičiću Donkiću koji je preplivao Gibraltarski tjesnac dug 15,5 kilometara.

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora "Matija Ljubek" za 2007. godinu dobili su: Legenda osječkog i hrvatskog ženskog rukometa Katica Ileš, rukometni djelatnik iz Zagreba Zlatko Lukić, specijalist športske medicine iz Zadra Marko Prenđa, bivši rukometni reprezentativac i izbornik Vatromir Srhoj iz Trogira te Atletski klub "Kvarner Autotrans" , koji je od 1937. do danas najznačajniji atletski klub Primorsko - goranske županije.

Svečanosti u dvorani Lisinski nazočili su i prvi i počasni
predsjednik HOO-a te član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, a u glazbenom djelu sudjelovali su Jacques Houdek, Ivana Husar-Mlinac i Vanna dok je temu iz serije "U registraturi" na glazbu Arsena Dedića intrepretirao na klaviru profesor glazbe i najbolji vaterpolist svijeta Miha Bošković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene