Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bolivijci podijelili reprezentaciju na "morsku" i "planinsku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski nogometni savez odlučio je uoči važnih kvalifikacijskih utakmica podijeliti reprezentaciju na dvije skupine igrača, koji će trenirati istodobno međusobno udaljeni skoro 600 kilometara i s razlikom od gotovo od 4000 metara nadmorske visine.

Bolivijci na startu južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. igraju prvu utakmicu sa Urugvajom u Montevideu, a četiri dana kasnije u La Pazu dočekuju Kolumbiju. Kako je Montevideo na rijeci La Plata, dakle skoro bez nadmorske visine, koja u La Pazu iznosi čak 3.600 metara iznad mora, Bolivijci su se odlučili na neuobičajen potez, pa će polovica od ukupno 30 pozvanih igrača trenirati zasebno u gradu Santa Clari na obali Pacifika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nogomet: Wilhelmsson četiri godine u Saudijskoj Arabiji Slika nije dostupna Bilić: Tko pobijedi Njemačku ima se pravo nadati naslovu, Loew Hrvate smatra lukavima

"Nas Bolivijce prozivaju da koristimo veliku nadmorsku visinu i razrijeđeni zrak u La Pazu na štetu naših protivnika, ali nitko ne govori što se događa kad se nekoliko dana kasnije mi moramo spustiti 4000 metara niže i odigrati utakmicu, što je također šok za organizam", kazao je predsjednik Saveza Carlos Chavez. 

>> Video: Nogomet u Andama na 6.500 metara

>> FIFA: Zabrana podignuta iznad 3 000 metara nadmorske visine

>> Boliviji dozvola za igranje utakmica u La Pazu

Bolivija tradicionalno svoje domaće utakmice igra u La Pazu, gdje je nadmorska visina od 3.600 metara najviša na kojoj se uopće priređuju međunarodne nogometne utakmice.

FIFA je početkom godine spustila granicu za odigravanje utakmica na ispod 2.500 metara, ali su čelnici svjetskog prvenstva kasnije povukli svoju odluku pod jakim političkim pritiskom južnoameričkih država. U tome se posebno istaknuo bolivijski predsjednik Evo Morales koji je čak uspio organizirati nogometnu utakmicu svojih tjelesnih čuvara i jedne sveučilišne ekipe na ugaslom vulkanu višem od 5000 metara. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene