Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ušla u drugi krug

Pomirljivo obraćanje Grabar-Kitarović: "Moja Hrvatska je Hrvatska za sve! To je jedini put i krenimo njime odmah. Još večeras!"

Privremeni rezultati DIP-a pokazuju da će u drugi krug predsjedničkih izbora 5. siječnja 2020. Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Izlazne ankete predviđale su tijesnu prednost Grabar-Kitarović pred Miroslavom Škorom, no službeni rezultati pokazali su da je ta prednost ipak veća.

Prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Kolinda Grabar-Kitarović ipak ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora sa Zoranom Milanovićem.

Pročitajte i ovo Prazan stožer Kolinde Grabar-Kitarović Nakon objave rezultata U jednom veselje, pjesme i torta, u drugom razočarana lica: Donosimo veliku fotogaleriju iz stožera Slika nije dostupna Neslužbeni rezultati DIP-a Predsjednički izbori: Kako je glasala dijaspora?

Rezultati izlaznih anketa ipak su sugerirali znatno manju prednost Grabar-Kitarović pred Miroslavom Škorom, zbog čega su u izbornom stožeru aktualne predsjednice reakcije bile prilično blage.

22:50 - Andrej Plenković u prvoj izjavi nakon objave rezultata čestitao je njihovoj kandidatkinji na plasmanu u drugi krug predsjedničkih izbora. "Uvjeren sam da će ona kroz debate i javne nastupe poslati ključne poruke i ponovo dobiti većinsko povjerenje hrvatskih birača", rekao je Plenković. 

22:25 - "Drage Hrvatice i Hrvati, dragi hrvatski državljani, hvala vam što ste pokazali koliko je bitno da se predsjednica bira izravno na izborima. Hvala vam na tome. Čestitam svim sukandidatima na rezultatima koje su postigli danas, a posebno zahvaljujem biračima koji su mi dali povjerenje i omogućili mi ulazak u drugi krug na putu do konačne pobjede", poručila je na početku Grabar-Kitarović, nakon čega su okupljeni počeli skandirati "pobjeda!". 

"Ovo je bila bitka 10 na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru, za razliku od gospodina Milanovića. Ali sada se moramo svi skupiti na okup i idemo na pobjedu", rekla je Grabar-Kitarović te je zahvalila HDZ-u i njegovu vodstvu, ali i svim drugim pojedincima koji su joj pružili potporu. 

"Zahvaljujem svojoj obitelji i svakom članu svojeg tima. Bili ste uz mene i u teškim i u dobrim trenucima. I kada su mi pljeskali i kada su me prozivali i nametali mi krive interpretacije, iako nisam nikad ništa učinila čime bi naštetila Hrvatskoj ni hrvatskom narodu", rekla je Grabar-Kitarović. 

"Društvo podijeljeno jalovim ideološkim podjelama"

Posebno je zahvalila i svim hrvatskim braniteljima, svim mladima u Hrvatskoj, posebno onima koji su prvi put izašli na izbore. "Svi smo mi rođeni u nekim drugim vremenima i još nosimo tragove borbe za slobodu. Vi ste rođeni u miru, vi ste budući lideri, koji ćete preuzeti kormilo naše države. Ovu Hrvatsku gradimo za vas, za vašu djecu i zato moramo gledati u budućnost, a nikako u prošlost", kaže Grabar-Kitarović. 

Pozvala je sve, od Slavonije do Dalmacije, da u drugom krugu daju glas za bolju Hrvatsku. "Moj drugi mandat upravo je svakodnevna borba za promjene u našem društvu, koje je, nažalost, još uvijek podijeljeno jalovim ideološkim podjelama. Umorni smo od toga, idemo u budućnost", poručila je aktualna predsjednica. 

"Treba nam borba da vratimo one koje su neki drugi potjerali. Trebamo dati priliku pametnoj i inovativnoj, a ne podobnoj Hrvatskoj. Treba nam optimizam i samopouzdanje", kaže Grabar-Kitarović te naglašava da je potrebno zajedništvo. 

"Ne mi ili oni, nego svi mi, svi smo mi Hrvatska, s jednakim prilikama za sve. Ovo su izbori na kojima se bira osoba koja će nastaviti biti s narodom sljedećih pet godina i koja će i dalje imati slušati što imate reći. A ne oni koji su se otuđili, sjedili po automobilima i zrakoplovima. Kada ponovno dobijem vaše povjerenje, ponovno ću se u ime Hrvatske boriti za mjesto u prvom redu za Hrvatsku, ne za sebe", rekla je Grabar-Kitarović, često prekidana skandiranjem "Hrvatska, Hrvatska!". 

"Čula sam vašu poruku, razumjela sam je"

Posebno se obratila biračima koji su u prvom krugu dali glas nekom drugom kandidatu. "Znam da su neki od vas na taj način htjeli izraziti određeno nezadovoljstvo. Vaša mi je poruka sasvim jasna. Čula sam je, razumjela sam je. Ali sada nije vrijeme da se ponovo dijelimo. 15 godina je trebalo da u Hrvatsku vratimo tu politiku zajedništva, ne smijemo dopustiti da se ona sada razara", rekla je Grabar-Kitarović te dodala da ne smiju dopustiti da se vrate na staru politiku ideoloških sukoba.

"Obrazac je uvijek isti - podijeli i obeshrabri sve domoljublje, a onda će ona neka manjina vladati. E, to neću dopustiti. Zato drage Hrvatice i Hrvati, ne smije biti poigravanja s Hrvatskom. Možete ne voljeti mene i stranku koja me podržala, ali kao hrvatski domoljubi ne možete ne voljeti Hrvatsku", kaže Grabar-Kitarović. 

Reagirala je i na ideju da se hrvatski predsjednik bira u Saboru. "Upravo je današnje glasovanje pokazalo da hrvatski narod želi birati predsjednika na neposrednim izborima", poručila je aktualna predsjednica. Pozvala je sve birače koji joj u prvom krugu nisu dali glas da se zajedno okupe oko njezina programa jer je to glas za bolju Hrvatsku, Hrvatsku po mjeri svakog čovjeka. 

"Hrvatska nije slučajna država, Hrvatska je itekako namjerna država, krvlju stvarana. To je država koja će za koji dan preuzeti predsjedanje Europskom unijom. I zato trebam vaš glas. Moja Hrvatska je Hrvatska za sve. To je jedini put i krenimo njime odmah. Još večeras!" rekla je Grabar-Kitarović. 

Obećala je okupljenima da će biti njihov glas i njihove ruke. "Neka naša Hrvatska bude Hrvatska za sve", zaključila je. 

22:18 - Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković spustili su se u njen stožer. U prostoriju su ušli odvojeno, Plenković nekoliko minuta prije nje, a uz aktualnu predsjednicu je i njen suprug, Jakov Kitarović. Očekuje se njeno obraćanje okupljenima. 

22:05 - Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković stigli su u izborni stožer, ali trenutačno se nalaze kat iznad ostalih koji još uvijek pjesmom i plesom slave njezin ulazak u drugi krug. "Željela bih čestitati Miroslavu Škori na dobrom postotku koji je osvojio", rekla je Sunčana Glavak, HDZ-ova eurozastupnica. Dodala je da žele ujediniti Hrvatsku, a ne dijeliti je. "Vjerujem u svoj HDZ, ali i u druge ljude da će svoj glas dati njoj", rekla je Glavak za Novu TV. 

21:39 - Andrija Jarak, koji izvještava iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović, kaže da svi njegovi sugovornici otkrivaju da će se u drugom krugu aktualna predsjednica obraćati biračima Miroslava Škore

U njezinu stožeru i dalje se ori pjesma, a Jarak je otkrio tko je preokrenuo atmosferu. "Ljubo Ćesić Rojs pokrenuo je euforiju, sad ovo počinje sličiti na stožer HDZ-a, na kakve smo navikli zadnjih 15 ili 20 godina", kaže Jarak. 

21:19 - Nakon prilično turobne atmosfere u početku, u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović ipak je počelo veselje. Ori se pjesma, a okupljeni simpatizeri slave plesom i pljeskanjem. 

21:08 - Josip Bilaver, potpredsjednik HDZ-a, kaže da su očekivali dobar rezultat i ulazak u drugi krug. Ipak, loš rezultat u Zagrebu će analizirati u narednih petnaestak dana. 

Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović u stožer očekuje se nakon 22 sata. 

20:40 - Andrija Jarak, koji je u izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, kaže da se tamo polako gubi nada da će biti pobjednica prvog kruga. Željko Reiner ne strahuje da ona neće ući u drugi krug. "Rezultati jasno pokazuju da će u drugi krug ući gospođa predsjednica Grabar-Kitarović i gospodin Milanović, a u drugom krugu će ona pobijediti", uvjeren je Reiner. 

Iznenadio ga je, kaže, vrlo nizak postotak Mislava Kolakušića, no ništa drugo. "Očito je da se ljevica jako konsolidirala", kaže Reiner. Uvjeren je da će razlika između Grabar-Kitarović i Škore još rasti kako budu stizali novi rezultati.

20:18 - Ante Sanader kaže da zasad imaju razloga za zadovoljstvo. "Bilo je vrlo teško, svi su secirali Kolindu, svi su bili protiv nje. Kampanja je bila vrlo teška", rekao je Sanader. 

Prema rezultatima koje dobivaju s terena od njihovih promatrača, kaže da bi Grabar-Kitarović trebala ući u drugi krug. Zbog rezultata dijaspore nije zabrinut jer je uvjeren da će u drugom krugu dijaspora biti za Kolindu. "Mi smo malo brži od DIP-a, prema njima ona vodi", rekao je Sanader. 

Rezultat Zorana Milanovića ne zabrinjava ga. "Imamo drugu taktiku za drugi krug. Bit ćete upoznati na vrijeme, ne možemo još otkrivati detalje", rekao je Sanader.

19:55 - U stožeru Grabar-Kitarović euforiji nema ni traga, naročito nakon druge objave rezultata izlaznih anketa prema kojima se razlika između nje i Miroslava Škore smanjila. Prema tim rezultatima, Grabar-Kitarović osvaja 25,63, a Škoro 24,26 posto glasova.

Ipak, Ivan Anušić, direktor njezine kampanje, tvrdi da nije iznenađen. "Ništa nas nije iznenadilo ni šokiralo. Sve su naše interne ankete pokazivale izuzetno malu razliku između dvaju kandidata u borbi za drugi krug. Dva kandidata desnice nose više od 50 posto glasova već u prvom krugu, što će definitivno označiti i usmjeriti drugi krug izbora", kaže Anušić. 

Milijan Brkić Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović Foto: DNEVNIK.hr

19:05 - Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Kolinda Grabar-Kitarović ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora sa Zoranom Milanovićem, no Miroslava Škoru ipak još ne treba otpisati. Prema izlaznim anketama, Grabar-Kitarović ima 26,38, a Škoro 24,1 posto. 

Zbog toga je i u njezinu stožeru objava prvih rezultata izlaznih anketa dočekana mlakim pljeskom. Andrija Jarak, reporter Dnevnika Nove TV, razgovarao je s Milijanom Brkićem u stožeru aktualne predsjednice. 

Milijan Brkić Milijan Brkić Foto: DNEVNIK.hr

Unatoč tijesnom vodstvu Brkić nije zabrinut. "Rezltati su očekivani. Ne smijemo zaboraviti da je prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović u srazu s kandidatom ljevice imala 15 posto manje. Ovaj put imamo situaciju da na političkom prostoru koju pokriva HDZ imamo još jednog kvalitetnog kandidata. Ona je u ovoj situaciji imala odličan rezultat. Ona će sigurno biti predsjednica Republike Hrvatske, nismo uopće zabrinuti", rekao je Brkić. 

Miroslavu Škori čestitao je na rezultatu. "Njegovi su rezultati hvale vrijedni, treba ih poštivati. Nas ne brine taj rezultat jer će Kolinda u drugom krugu pobijediti s većom razlikom nego što je pobijedila prije pet godina", rekao je Brkić. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže da su ostvarili svoj strateški cilj. "Prema drugom krugu gledamo s puno optimizma. Vjerujemo da će Grabar-Kitarović pobijediti u drugom krugu, ali bit će to teška bitka", rekao je Jandroković

Milijan Brkić Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene