Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rođen je 1966. godine u Zagrebu. Oženjen je i otac dvoje djece, a od 2007. je na čelu Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Galerija


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rođen je 30. listopada 1966. u Zagrebu. Oženjen je i otac dvojice sinova, Ante Jakova i Marka.

Odrastao je na zagrebačkom Trnju, a po završetku osnovne škole 1981. godine upisao je srednju školu - Centar za upravu i pravosuđe (CUP). Četiri godine kasnije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, no sveučilišnu nastavu počeo je pohađati godinu kasnije zbog služenja vojnog roka.

Bio je uspješan student i dobitnik rektorove nagrade.

Nakon završetka fakulteta zaposlio se na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a od 1993. godine radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu iza, kao pripadnik OESS-a otišao je u mirovnu misiju u Azerbajdžan.

Zoran Milanović imenovan je 1996. savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.

Krajem 1999. godine sa suprugom Sanjom Musić vratio se u Zagreb i učlanio u SDP.

Rođaci puni hvale o njemu

Ponosna strina Marija Milanović puna je riječi hvale o svom Zoranu. "Bistar, pametan, volio je čitati, igrati se s djecom, volio je sve što i druga djeca. Ništa posebno", kaže. Marija nam je pokazala i njegovu fotografiju kao malenog dječaka, nešto što šira javnost dosad nije imala prilike vidjeti.

"Nema velke razlike, isti je, osim izgleda malo mi je ružniji. Ostario je čovjek, politika ga je bacila 20 godina u 4 godine unazad", ističe Ante Milanović, rođak šefa SDP-a. "Pošten, nadam se, tko to može garantirati za koga? Sigurno je, pametan, to bez daljnjeg", dodaje rođak Ante.

Kao dijete često je dolazio u Glavice Donje nedaleko od Sinja, rodno mjesto svog oca. "Mislim da bi bolje prošao vani, naši ljudi ne vole pametne. On da je uvezen izvana, on bi ovdje još bolje prošao", kaže strina Marija.

Da ima krsno ime Marjan saznao je kada je baka s majčine strane otkrila da ga je tajno krstila.

Uspon na stranački vrh

Kada je u travnju 2007. godine preminuo tadašnji čelnik stranke Ivica Račan, u SDP-u su tek nešto više od pola godine prije izbora morali organizirati izvanredne unutarstranačke izbore, a Milanović je objavio kandidaturu za predsjednika.

Početkom lipnja 2007. izabran je za predsjednika SDP-a, a poziciju je potvrdio i na redovnim stranačkim izborima u svibnju 2008. godine. Na čelno mjesto stranke biran je i 2012. godine, kada je također bio jedini kandidat za predsjednika SDP-a. Na čelno mjesto u stranci biran je i 2. travnja 2016. godine kada na unutarstranačkim izborima pobjeđuje protukandidata Zlatka Komadinu

S SDP-om je na parlamentarnim izborima u studenom 2007. doživio poraz pa je iduće četiri godine bio na čelu oporbe kao predsjednik SDP-a, ali i saborski zastupnik.

Više sreće na izborima imao je 4 godine kasnije kada je s Kukuriku koalicijom osvojio 80 mandata u parlamentu i postao hrvatski premijer. Na parlamentarnim izborima 2015. godine, kada iz koalicije izlazi IDS, koji se odlučuje na samostalan izlazak na izbore, SDP s partnerima za svega nekoliko mandata gubi vlast u Hrvatskoj, te Zoran Milanović ponovno postaje čelnik oporbe.

Sada je u lovu na još jedan mandat u Banskim dvorima. Ovaj put kao čelnik Narodne koalicije koja uz SDP okuplja HNS, HSS i HSU, a na izvanredne parlamentarne izbore u Hrvatskoj izlaze uz slogan 'Siguran Smjer'.

''Obrazovanje i znanost jedini su put prema najbogatijim zemljama i društvima. Hrvatska mora snažnije ulagati u ljude, što znači upravo ulaganje u znanje', poručio je nedavno.

'Njegova strast prema politici splasnula'

"Korektan je poslodavac, racionalan i hladan, ali ono što je bilo novo, da je odgovor mogao dati u jednoj suvisloj rečenici. Problem je bio u drugoj ili trećoj rečenici kada bi dodao nešto što bi umanjilo efekt prve rečenice. Kod Zorana je manje više", kaže o šefu SDP-a Gordana Grbić, bivša glasnogovornica te stranke.

"Imao je odličnu fazu kada je imao američkog svajetnika koji je smanjio distancu prema javnosti biračima i publici, kada je bio nešto mekši i prihvatljiviji", smatra Grbić.

"Moj dojam je da je njegova strast prema politici u posljednje vrijeme splasnula. Mislim da je razlog tome što smatra da u političkoj areni nema dostojnih protivnika. Njega je među ostalima motivirao Sanader", govori o Milanoviću njegova bivša kolegica u prošloj Vladi, Mirela Holy.