Hrvatska politički završava godinu u sjeni predsjedničkih izbora. Crobarometar otkriva je li kampanja za predsjedničke izbore utjecala i na rejtinge stranaka. Istraživanje je provedeno na uzorku od 982 građana za vrijeme žestoke predsjedničke kampanje, prije samih rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora.

Galerija Crobarometar Dnevnika Nove TV za prosinac - 7 Crobarometar Dnevnika Nove TV za prosinac - 6 Crobarometar Dnevnika Nove TV za prosinac - 5 +3 Crobarometar Dnevnika Nove TV za prosinac - 4

SDP je popravio svoj rejting u odnosu na HDZ. HDZ je i dalje prva stranka, ali u padu s potporom na kraju godine od 25,2 posto.

Vezani članci Glasanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Za koga bi građani glasali da su danas predsjednički izbori? Rezultate istraživanja pogledajte u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović na predizbornom skupu u Tvornici (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Bio je divlje dijete sa zagrebačkog Trnja: Zoran Milanović znao se potući, a na faksu je prodavao usisavače

SDP je blago popravio potporu i sada su na 21,5 posto. I pad HDZ-a i rast SDP-a i dalje su unutar statističke pogreške, ali važniji su trendovi. HDZ je primjerice prije godinu dana u odnosu na SDP bio u prednosti od 14 postotnih poena. SDP se nakon europskih izbora „probudio“, ali HDZ nije počeo padati. Tek sada u prosincu.

Izborni prag prelazi i lista osobe koja više nema parlamentarnih ambicija, Mislav Kolakušić sa svojom bi listom, da ide na parlamentarne izbore, dobio 5,7 posto birača. Oni će tako morati naći nekog drugog da ih „zastupa“.

I te tri opcije jedine prelaze prag.

Koje bi stranke s HDZ-om i SDP-om vladale Hrvatskom?

Ostale stranke da bi opstale birat će suradnju s HDZ-om ili SDP-om. Živi zid tako ima potporu od 4,7 posto. MOST nikako da se oporavi i godinu završava na 3,7 posto. Lista Ivana Pernara je na 3,2 posto. PAMETNO godinu završava na 2,9 posto potpore.

Bandićeva stranka blago gubi potporu i sada mogu računati na 2,5 posto birača. START Dalije Orešković na krilima njezinih rezultata osvaja 2,5 posto. Hrvatski suverenisti, koji se prvi put testiraju, su na 2,5 posto. HSS je na 2,4, a stranka Promijenimo Hrvatsku je na 2,2 posto.

HSU godinu završava s 2 posto, IDS je na 1,5 posto, a HNS na 1,4 posto. GLAS u prosincu 2019. može računati na 1,1 posto, a na istu potporu od 1,1 posto mogu računati i Zeleni. Ostale su stranke ispod 1 posto od ljevice do desnice i ukupno imaju 7 posto, a neodlučnih je 6 posto.

Napomena

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju