Dalija Orešković godinama je kao šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zagorčavala život mnogim političarima. Sad je krenula u utrku za predsjednicu.

Galerija


Sa suprugom Franom radila je u njihovom zajedničkom odvjetničkom uredu, onda je, među 199 pristiglih prijava, upravo ona izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Imenovanje Dalije Orešković 2013. mnogima je bilo iznenađenje, a i sama je izjavila kako nije očekivala da će je izabrati jer je prije toga bila samo odvjetnica.

Vezani članci Dario Juričan (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Dario Juričan – Želim biti Milan Bandić, predsjednik RH za film "Gazda'' dobio je nagradu, a sad snima "Kumeka" Mislav Kolakušić (Fofo:Patrik Macek/PIXSELL) Mislav Kolakušić godinama je kritizirao hrvatsko pravosuđe – sustav kojem je i sam pripadao

Kao šefica Povjerenstva nije se libila pokretati postupke i protiv najmoćnijih ljudi u državi. Milan Bandić, Željko Kerum, Andrea Zlatar Violić, Siniša Varga, Marina Lovrić Merzel, samo su neka od imena za koje je Povjerenstvo pod njezinim vodstvom odlučilo da su se našli u sukobima interesa.

No najzvučniji slučajevi iz mandata Dalije Orešković su oni protiv Kolinde Grabar-Kitarović i Tomislava Karamarka.

Protiv predsjednice RH Povjerenstvo je pokrenulo postupak jer je Kolinda Grabar-Kitarović 1,17 milijuna kuna od svoje predsjedničke kampanje proslijedila HDZ-u kako bi ga stranka proslijedila u humanitarne svrhe, po njenim uputama. Grabar-Kitarović tada je govorila da je cijeli slučaj umjetno iskonstruiran te da je Povjerenstvo, donošenjem odluke prekoračilo svoje ovlasti.

Još je zanimljiviji slučaj bio sukob interesa nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. U aferi "Konzultantica" Povjerenstvo je zaključilo da je bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, dok je njegova supruga Ana poslovala s tvrtkom Josipa Petrovića koji je lobirao za MOL. Nakon toga je pala cijela Vlada Tihomira Oreškovića, a Hrvatska je izašla na prijevremene izbore.

Dalija Orešković načelu Povjerenstva bila je do veljače 2018. Tad se u Saboru glasalo o novom predsjedniku. Orešković je dobila 46 glasova, a Nataša Novaković 75 glasova, jedan manje nego je bilo potrebno za izbor. Uoči novog glasovanja, Orešković je povukla kandidaturu i nova šefica Povjerenstva postala je Nataša Novaković. 

Stranka brzo podbacila

Krajem siječnja 2019. Orešković je osnovala političku stranku Stranku antikorupcije, razvoja i transparentnosti ili kraće - START.  No stranka je podbacila već na EU izborima u svibnju 2019. Osvojili su tek 2 posto glasova. Kasnije se doznalo da su neki istaknuti članovi stranke u samoj izbornoj noći podnijeli ostavke.

Dalija Orešković je rođena 1977. Godine. U braku je s Franom Leticom, sinom Slavena Letice. Ima dvije kćeri, blizankinje. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu te Pravni fakultet. Pravosudni ispit položila je u rujnu 2003. Kao odvjetnica je, između ostalog, zastupala i zlostavljane žene, manjine, prognanike... Završila je i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca. Svira klavir.

Rođakinja je partizanskog heroja Marka Oreškovića Krntije.