Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u Dnevniku Nove TV govorio je o nadolazećem valu poskupljenja. Navodi kako zamrzavanje cijena nije dugoročno rješenje.


O poskupljenjima energenata, ali i domino efektu u Dnevniku Nove TV govorio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. S njim je razgovarao reporter Mislav Bago

Vezani članci Štednja, ilustracija "Kao član HDZ-a živim skromno": Pitali smo vas kako preživjeti val poskupljenja. Ovo su neke od... hm, najboljih metoda Poskupljenje energenata - 2 Energetski udari stižu jedan za drugim, što učiniti - zamrzavati cijene ili smanjivati PDV? "Bilo kakva intervencija dovest će do novih neravnoteža"

Kako je ministar rekao, Vladin paket vezan uz poskupljenja će biti predstavljen u narednim tjednima.

"Ideja je da bude predstavljen prije 1. travnja kada će doći do korekcije cijena kako plina, tako i električne energije", dodao je.

Premijer Andrej Plenković spominjao je i HEP. Znači li to da će i ta tvrtka podnijeti financijski teret?

"HEP i u ovom trenutku podnosi teret računa električne energije za građane na području pogođenom potresom tako da Hrvatska elektroprivreda kontinuirano nosi određenu socijalnu ulogu u hrvatskoj ekonomiji i hrvatskom društvu", dodao je Ćorić.

Rješenja jasnija nakon što budu predstavljena

"Sama rješenja, u onom trenutku kad budu predstavljena bit će jasnija. Ono što stoji je da je takvih rješenja nekoliko. Zemlje članice EU-a išle su od administrativnih zabrana...", rekao je Ćorić.

Navodi da zamrzavanje cijena nije dugoročno rješenje.

"Kratkoročno možemo imati rješenje kod zamrzavanja cijena naftnih derivata, međutim, ono što jasno stoji državi na raspolaganju jeste administrativna mjera", naveo je.

"Umanjenje udara kroz smanjenje porezne stope"

"Osobno vidim mogućnost umanjenja ovog udara kroz smanjenje poreznog dijela prihoda koji ubire Republika Hrvatska posebice zbog toga što su u ovom trenutku porezne stope kod plina i struje različite", objasnio je Ćorić.

"Mi smo u 2021. odradili sjajan posao u kontekstu oporavka ekonomije. Naša stopa rasta će dostići sigurno 10 postotnih bodova, stabilizirali smo proračun, odnosno idemo k stabilizaciji proračuna", rekao je Ćorić.

"Vodimo računa o svemu i siguran sam da ćemo iznaći rješenje koje će prije svega smanjiti udar koje su druge članice EU-a imale, a s druge strane, omogućiti da se opskrba nastavi", kazao je Ćorić.

"Zamrzavanje cijena nije realna opcija"

Građani se, ipak, pitaju - kako će preživjeti ovaj novi udar poskupljenja najavljen za 1. travnja.

Na pitanja novinara postoji li opcija zamrzavanja cijena za kućanstva, a za gospodarstvo da cijene ostanu tržišne, odgovorio je negativno.

"Zamrzavanje cijena nije realna opcija. Namjeravamo djelovati i djelovat ćemo. Nikako neće doći do 80 posto poskupljenja, to će biti znatno manje. Dopustite da vidimo što će donijeti sljedeća dva mjeseca", kazao je Ćorić.

"Cijene bi trebale stagnirati i u jednom trenutku bi trebalo doći do njihova smanjenja. Ono što definitivno utječe i na tu činjenicu je razrješenje Gordijskog čvora vezanog Sjeverni tok dva na koji Hrvatska ne utječe. To su političke igre na najvišoj europskoj razini", najavio je.

"Odgovornost snose opskrbljivači"

"Želim razdvojiti jasno je pitanje u kojem se nalaze opskrbljivači s pitanjima cijena za građanstvo. Cjelokupni gubitak, odnosno problem u kojem se nalaze opskrbljivači u Hrvatskoj je isključivo njihova odgovornost. To je odgovornost njihova managementa koji nije na vrijeme hedgirao cijene i nabavio plin za razdoblje na koje su se ti opskrbljivači javili", rekao je Ćorić.

"Dobili su natječaj za opskrbu na koji su se prijavili i jamčili su mogućnost opskrbe cijenama koje su tada bile. Da su se tada hedgirali, oni u ovom trenutku ne bi imali nikakav problem", rekao je Ćorić.

"Treba imati na umu da ta odgovornost, koja je pitanje ljudskog faktora na razini opskrbljivača, nikako ne smije biti nešto o čemu govorimo u kontekstu pozicije Republike Hrvatske danas", istaknuo je.

Na pitanje ima li informaciju hoće li svi opskrbljivači imati dovoljno plina do kraja zime, navodi da u ovom trenutku nema informaciju da neće imati.

"Dakle, ti opskrbljivači su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Republika Hrvatska je u proteklim godinama učinila ogroman iskorak u pitanju proračuna i decentralizacijom sredstava pomogla jedinice lokalne samouprave", naveo je Ćorić.

"Sad je vrijeme da jedinice lokalne samouprave, u čijem su vlasništvu te tvrtke, preuzmu odgovornost za ponašanje managementa", rekao je.

"Hrvatskoj je potreban stabilan porezni sustav"

O primjeru Poljske, koja je za gorivo na par mjeseci smanjila PDV na gorivo, kaže kako se radi o nekoj "međuopciji".

"Energenti su, s obzirom na njihovu važnost u košarici dobara na razini indeksa potrošačkih cijena, vrlo važni i zapravo vidim mogućnost i potrebu da PDV u tom segmentu regulira na jedan posebniji način i dugoročno", rekao je Ćorić.

"Česte i mnogobrojne promjene u poreznom sustavu nisu nešto što oblikuje stabilan porezni sustav. Hrvatska treba stabilan porezni sustav. Pokazalo se i da svaki put, kad smo išli s poreznim rasterećenjem, ekonomija je pozitivno odreagirala pa onda, u tom kontekstu bi moglo biti tako i u ovom slučaju", kazao je Ćorić. 

Na pitanje novinara znači li to da će ići s "najmanje lošim rješenjem" kazao je: "Kod donošenja ovakvih odluka i u situacijama u kakvoj se nalazimo, donose se odluke koje će za cjelokupnu ekonomiju biti najbolje moguće. Ovdje nema odluke koja će onemogućiti porast cijena".

"Toga su svjesni građani, a svjesni smo i mi u Vladi. Učinit ćemo sve da rastom životnog standarda kroz plaće i utjecajem na cijene energenata idemo za tim da rast životnog standarda bude u Republici Hrvatskoj", zaključio je Ćorić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju