Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u subotu dva potresa u moru južno od Visa, prvi magnitude 5,5 prema Richteru nakon čega je uslijedio slabiji potres, magnitude 4.1. Epicentar je bio 66 kilometara sjeverozapadno od talijanskog grada Vieste.


Potres jačine 5,5 prema Richteru osjetio se u Jadranskom moru, 119 kilometara južno od Splita u 14:47 sati. Epicentar je bio 66 kilometara sjeverozapadno od talijanskog grada Vieste.

Vezani članci Gradnja Centra novog života - 2 Hoće li Petrinja moći raditi, a ne samo preživljavati? Punom parom se radi na stambeno-poduzetničkom naselju Potres kod Visa Dalmaciju uznemirila tri potresa s epicentrima kod Visa, Korčule i Vrlike: "Treslo se kratko, ali jako"

''Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva potresa u moru južno od Visa. Prvi magnitude M=5.5 prema Richteru dogodio se u 14 sati i 47 minuta (SEV), a drugi magnitude M=4.1 dogodio se u 14 sati i 53 minute'', navodi se u izvješću Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a.

Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) je isprva procijenio da je potres bio magnitude 5,9 prema Richteru, ali su kasnije smanjili na 5,4.

Potres se osjetio uglavnom u Italiji, ali i na hrvatskim otocima te u Splitu, Hvaru i Trogiru. ''Jako se treslo, ljuljalo je kuću, oko 25 sekundi'', javljaju ljudi s Komiže.

Iz EMSC-a navode kako se ne očekuje tsunami.

Nema žrtava

Potres koji se osjetio u Apuliji i Abruzzu do Napulja zabilježen je u 14,47 sati na dubini od pet km ispod mora oko 90 kilometara od otoka Tremiti i 30 km od Lastova. Uslijedila su slabija podrhtavanja.

Talijanska seizmološka služba evidentirala ih je do 17 sati ukupno 19 od kojih su tri bila jakosti 4, odnosno 4,1. "Za sada nemamo dojava o štetama ni poziva za pomoć", naveli su vatrogasci na Twitteru.

Italija je smještena između euroazijske i afričke ploče, koja je gura prema sjevernom Balkanu i seizmički je aktivno područje na većem dijelu svog teritorija.