Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štete nisu velike

Seizmolozi provode mjerenja na Krku, proučavaju se podrhtavanja tla nakon potresa: "Potrebno je napajanje, mirnije mjesto..."

Aktualno Galerija Seizmološka ispitivanja - 3 Seizmološka ispitivanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Seizmološka ispitivanja - 2 Seizmološka ispitivanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Seizmološka ispitivanja - 1 Seizmološka ispitivanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krešimir Kuk Galerija 1/4 >>
Na Krku su u petak organizirana ispitivanja tla i sanacije šteta. Seizmolozi su cijeli dan na terenu. Obilazi se otok uzduž i poprijeko. Cilj je otkriti efekte i rasjede podrhtavanja u četvrtak. Sa stručnjacima je bila i reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Na desetak lokacija diljem otoka od sjevera do juga Krka mjeri se aktivnost tla. Pa se pratilo i na lokaciji najbliže epicentru jučerašnjeg potresa od 4,8 po Rihteru. Uređaj u petak pokazuje da tlo i dalje podrhtava.

"I dalje, naravno, tlo podrhtava, cijelu noć je podrhtavalo i nama je najvažnije da kontroliramo te manje potrese koji se događaju da bi mogli analizirati magniture i rasjed sam, kuda se kreće", objasnio je seizmolog Danijel Štih.

Osluškivat će se tlo

Cilj je što gušće postaviti uređaje. Osluškivat će se tlo i u vrtiću u Baški. "Računamo da će ostati najmanje mjesec dana, a možda i malo duže", kazao je seizmolog Tomislav Fiket.

Najprije se kreće od epicentra pa na šire lokalno područje. Sve lokacije - pažljivo se odabiru.

"Potrebno je napajanje, mirnije mjesto kako bi signal bio kvalitetniji", pojasnio je geolog Stijepo Grljević. Tridesetak potresa zabilježeno je nakon jučerašnjeg najjačeg podrhtavanja.

Pročitajte i ovo Spasioci u Turskoj Stravični prizori Hrvatski spasioci vratili se iz Turske, dobit će psihološku pomoć: "Već na prvoj intervenciji imali smo situaciju..."

"Gleda se makrosizmička ispitivanja, dakle izučavaju se efekti jučerašnjeg jakog potresa kako se on manifestirao na širem području", rekao je seizmolog Krešimir Kuk.

A ono što je potres ostavio za sobom - u petak se popravlja.

"Na jednoj kući smo skinuli pet dimnjaka, ne u cijelosti nego polovice, dakle pet polovica i danas ujutro dva dimnjaka", kazao je Vinko Sokolovski iz Javne vatrogasne postrojbe Krk.

Sve treba osigurati dođe li do novog podrhtavanja.

Štete nisu velike

Štete, srećom, nisu velike. Područna škola Punat ima ožiljke.

"Danas smo proglasili nenastavni dan iz razloga što očekujemo stručno mišljenje statičara, statičar će doći tijekom subote", kazao je ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk Serđo Samblić.

Dječji vrtić je radio, ali djece je bilo upola manje nego inače. Svi koji su stigli - ujutro su se prisjetili pravila što u slučaju novog potresa.

"Djeci se to pristupa uz igru i kroz igru - mi se sada skrivamo ispod stolova, ispod štoka i bježimo van", objasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Krk Irena Žic Orlić.

Pročitajte i ovo Sabor Izglasala većina Sabor donio novi Zakon o obnovi, Benčić: "Sada više nema alibija, ako vidimo da se obnova ne kreće - svi morate dati ostavku"

I mještani se dobro drže. Nelagoda je kod stanovnika prisutna, ali ne i panika. Za nova podrhtavanja taktike su tu - navode da će bježati van na ulicu.

"Izletiš van, auto je blizu parkiran znači - startaš", kazao je Branislav. Svi se ipak nadaju da im ove taktike neće tako brzo zatrebati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene