Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravični prizori

Hrvatski spasioci vratili se iz Turske, dobit će psihološku pomoć: "Već na prvoj intervenciji imali smo situaciju..."

Spasioci u Turskoj
Spasioci u Turskoj Foto: Getty Images
Hrvatski tim za spašavanje u petak se nakon nekoliko dana puta vratio iz potresom pogođene Turske, a njegovi članovi će dobiti psihosocijalnu podršku zbog tragedije kojoj su svjedočili u razorenom području.

Pripadnici modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije u Antakyu, grad na samom jugu Turske smješten između Mediterana i Sirije, stigao je u četvrtak 9. veljače s dvanaest vozila, od čega su pet kamioni.

Smatra se da je taj grad, koji je prije potresa imao 200 tisuća stanovnika, jedan od najpogođenijih potresom koji je odnio već gotovo 44 tisuća života.

Hrvatski tim bio je sastavljen od 41 čovjeka i sedam pasa. Jezgra skupine sastavljena je od pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite, a ostali su oni koji su dragovoljno bili pristupili intervencijskoj postaji civilne zaštite iz udruga ili pojedinačnim pristupom. U Tursku su tako otputovali spasioci iz Rijeke, Zagreba i Osijeka, rekao je Hini Tomislav Marević iz Ravnateljstva.

Operacije spašavanja u Antakyi su završene, pa je velika većina međunarodnih timova napustila taj grad, a na teren stupa teška mehanizacija koja kreće s rasčišćavanjem potpuno razrušenog grada.

Pri uklanjanju ruševina miču sloj po sloj

Marević je kazao kako se u uklanjanju ruševina vodi računa da se uklanja sloj po sloj u slučaju da se dogodi čudo da je netko i dalje živ pod ruševinama potresa magnitude 7,8 koji je jug Turske i sjever Sirije pogodio 6. veljače.

Naglasio je kako se u grad vratila ulična rasvjeta, što je pokazatelj da infrastruktura počinje funkcionirati, te da su započeli popravci mostova i cesta zablokiranih odronima.

Lokalno stanovništvo, koje je u danima nakon potresa vrijeme provodilo ispred svojih kuća kako bi pomagali u spasilačkim operacijama i pronalaženju članova svojih obitelji, velikom većinom je napustio grad, pa je on "većinom ispražnjen".

Dobit će psihološku pomoć

Pripadnici hrvatskog tima, svjedoci strašne tragedije koja je pogodila Tursku, nakon povratka u domovinu dobit će psihološku pomoć, rekao je Marević koji je operaciju ocijenio "jako teškom".

Pročitajte i ovo Urušavanje zgrade DRAMATIČNI PRIZORI VIDEO Izbjegao smrt u posljednjoj sekundi: Zgrada se počela urušavati, bagerist pobjegao u zadnji trenutak

"Mi smo već na prvoj intervenciji koju smo radili imali situaciju poginulog djeda s unukom od četiri godine, to je strahota", rekao je. Osim teškog prizora mrtvih tijela, na psihu utječe i tuga rodbine koja je čekala pored ruševina, nadajući se dobrim vijestima.

"To su jako teške scene", rekao je Marević, pa najavio da će svi pripadnici tima proći kroz psihosocijalnu podršku da se ne bi razvili posttraumatski stresovi.

"Stres je vrlo ozbiljna stvar i bitno je s ljudima proći takav oblik podrške upravo zato da bi se napravila prevencija kroničnih stanja", dodao je.

Komentirajući tvrdnje da je na razaranje u Turskoj utjecaj imala i loša gradnja, Marević je naglasio da to nije njegova struka, no da su hrvatski inženjeri koji su bili u pogođenom području rekli da bi zgrade, "ako se sve radi po propisima i kako treba", morale izdržati tu magnitudu.

Pročitajte i ovo Pomoć stradalima u potresu Ne zna se broj nestalih Raste bijes u Turskoj zbog korumpiranih graditelja: Potres iza sebe ostavio milijune beskućnika

"Zašto te zgrade nisu izdržale je predmet koji će se istraživati, što će doprinijeti obnovi i boljoj izgradnji od one koja je bila dosad, otpornijoj da se ovo ne bi ponovilo", zaključio je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene