Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže izmjene Zakona

SDP nezadovoljan obnovom nakon potresa, najavili interpelaciju. Plenković im oštro odgovorio

Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru održao je konferenciju za novinare na temu na temu obnove nakon potresa.

Objavili su kako će podnijeti Interpelacije o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja vezano uz provedbu obnove nakon potresa. Od potresa u Petrinji, podsjećaju, prošlo je pet mjeseci, a od onog zagrebačkog, više od godinu i tri mjeseca. 

"Obnova ne ide dobro. Obnova se ne događa. Tragično je da se priča oko obnove svela na sukob između ministra Horvata i medija, oko toga jesu i srušene dvije ili tri kuće. Ovom interpelacijom želimo natjerati Vladu počne raditi svoj posao. Mislim da smo prve učinke već postigli jer se gospodin Plenković odlučio na nju ne samo referirati nego i otići u Petrinju", rekao je Grbin.

Naveo je da će od Vlade tražiti izmjene Zakona o obnovi, više transparentnosti o onome što se poduzima te "jače kadrovsko ekipiranje, naročito u Ministarstvu".

Kažu, treba smanjiti i potrebnu dokumentaciju za obnovu. Obnova treba podrazumijevati i revitalizaciju Banovine, a ne njeno vraćanje na staro. 

Plenković: SDP-ova interpelacija neće proći, moraju glumiti da nešto rade

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak kako SDP-ova interpelacija o radu Vlade zbog sporosti obnove nakon potresa neće proći u Saboru te je poručio kako u SDP-u "moraj glumiti da nešto rade" s obzirom na to da su izgubili na lokalnim izborima.

"Ja je nisam vidio, ali sam već rekao jučer - kad netko tako snažno izgubi na lokalnim izborima, kad ima 13 posto rejting, onda mora glumiti da nešto radi. To je još jedna uobičajena igra koju gledamo godinama, to su inicijative o nepovjerenju, interpelacije - sve to skupa će doći na dnevni red Sabora i bit će odbijeno", izjavio je Plenković tijekom u radnog posjeta Petrinji gdje je nazočio uklanjanju ruševina u centru grada te se sastao sa Stožerom za uklanjanje posljedica potresa.

Podsjetio je kako je prilikom donošenja Zakona o obnovi rekao kako želi uvrstiti sve konstruktivne ideje svih te da do tada nije bilo zakona u koji je uvršteno toliko prijedloga oporbe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Posjet Petrinji i Požegi Premijer o nagradama za cijepljenje: ''Ja nisam baš za to, što ćemo onda s milijun i pol ljudi koji su se već cijepili''

"Mi smo tada bili maksimalno susretljivi, ne služe ove interpelacije kao instituti da se nešto poboljša, one služe da se ide prema pitanju koje pokazuje neku vrstu nepovjerenja prema Vladi, ali to je ekipa koja se ne može ni sastaviti u Saboru da dođu svi na sjednice, a kamoli da nešto izglasaju", ocijenio je premijer.

Upitan u kome vidi odgovornost za sporost obnove u Zagrebu s obzirom na to da je na Baniji srušeno oko 150 objekata, a u Zagrebu tek tri kuće iako je prošao puno duži vremenski period od zagrebačkog potresa, odgovorio je kako je u Zagrebu bio cilj prvo osigurati institucije koje će provoditi cijeli proces, osigurati različite vrste financiranja te osigurati suradnju države, grada i ostalih pogođenih županija.

Pročitajte i ovo Vesna Stefanović 11.400 zahtjeva na čekanju Kaos sa obnovom Zagreba - u sanaciju zgrade uložili 200.000 kuna, a do povrata novca ne mogu mjesecima: "Nema šanse da se dobiju na telefon"

"Proces administriranja, procesiranja zahtjeva je nešto sporiji nego što smo očekivali, međutim Zagreb je još kompleksniji imovinsko-pravno nego što je to ovdje. Dali smo zadaću ministru Horvatu da ubrza sve procese i očekujem da svi oni koji mu u tome trebaju pomoći, daju doprinos", rekao je Plenković.

Također je rekao kako ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić mora odigrati ulogu koju Fond ima i biti propulzivan faktor, naročito za segment obnove privatnih kuća i zgrada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene