Premijer Andrej Plenković, zajedno s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom pristustvovao je početku uklanjanja ruševina u centru Petrinje.

Galerija


Nakon početka uklanjanja ruševina u Petrinji premijer Andrej Plenković održao je sastanak sa Stožerom u vojarni u Petrinji.

''Očekujemo ubrzanu dinamiku obnove u tjednima koji su pred nama. Uz kontejnere smo zbog velikih vrućina osigurali ljudima i odgovarajuće klima uređaje'', istaknuo je premijer Plenković. ''Nastojimo imati i obnovu, i ekonomsku potporu, Maksimalno ćemo surađivati s lokalnim vlastima kako bi pomogli našim građanima.''

''Održali smo vrlo sadržajan sastanak sa Stožerom civilne zaštite, koji već šest mjeseci vodi potpredsjednik Vlade Medved zajedno s potpredsjednikom Borisom Miloševićem i oni su me izvijestili o dosadašnjim potezima. Dosad su uklonjena 154 objekta, kombinacija poslovnih, stambeno-poslovnih, obiteljskih kuća, javnih, sakralnih objekata'', kaže Plenković. ''Mi smo u procesu obnove oštećenih zgrada, neovisno o kojem se stupnju oštećenja radi. Cilj je da sve ono što je lakše riješimo što je brže moguće. Sve što može biti funkcionalno u potpunosti do nove sezone grijanja, zadaća je svima da se to do tada riješi.''

''Takvu vrstu obećanja teško je reći i ja neću izlaziti s takvim rokovima, moj je cilj da se proces ubrza. O konkretnim rokovima neću govoriti, jer oni ovise o nizu faktora i to je nemoguće predvidjeti'', odgovorio je premijer na pitanje o konkretnom roku trajanja obnove te mogućem kraju.

Nagrade za cijepljenje

''Šte ćemo s milijun i pol ljudi koji su se cijepili. Hoćemo njima onda dati naknadno neke nagrade. Ne znam, ja nisam za to. Smatram da smo u fazi potpune informiranosti baš svih, te da je odgovornost svakoga da pridonese situaciji i cijepi se. Ako imamo toliko umrlih od virusa, onda je odgovornost baš svih da sami donesu odluku. Mislim da je to stvar zdravog razuma, možda treba motivirati mlade, ali ja mislim da je to odgovornost svakog građanina'', istaknuo je premijer o potencijalnim nagradama za predstojeća cijepljenja.

Posjet i Požegi

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije prijavljeno je do sada 39.855 oštećenih stambenih objekata, od kojih je pregledano 37.847, izvijestili su u utorak iz županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka. Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 413, a objekata neuporabljivih zbog oštećenja je 4238.

Privremeno je neuporabljivo 3716 objekata za koje je potreban detaljan pregled, a pod kategorijom privremeno neuporabljivo i potrebne su mjere hitne intervencije evidentirano je 4515 objekata.

Vinko Kadečka, predsjednik Hrvačkog kluba Petrinja Povratak života u Petrinju: Prva je obnovljena sportska dvorana, najmlađi jedva dočekali hrvački trening

Stanovnik Petrinje Nikad tužniji Dan Sisačko-moslavačke županije: ''Mislim da dok sam ja živ neće Petrinja blistati previše. A ja imam 27 godina''

Uporabljivo bez oštećenja je 704, uporabljivo bez ograničenja 7298, a uporabljivo s preporukom o postupanju 16.963 pregledana stambena objekta, naveli su iz Županije.

Domagoj Salak Spašavao strojeve od nezapamćene tuče pa i sam stradao: "Pogodio me led, rasjekao mi glavu na tri mjesta. Vide se kopče"

Premijer će danas posjetiti i Požegu koju je prošli tjedan pogodilo snažno nevrijeme i tuča koja je pogodila Požeško-slavonsku županiju. U zgradi Županije sastat će se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima iz Županije. Najavljen je obilazak Požege i izjava za medije u poslijepodnevnim satima.