Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON POTRESA

Damira Vanđelića, šefa Nadzornog odbora Ine, Vlada predlaže za prvog čovjeka Fonda za obnovu

Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 7
Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 7 Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 7 Foto: DNEVNIK.hr Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 8 Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 8 Foto: DNEVNIK.hr Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 6 Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 6 Foto: DNEVNIK.hr Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 5 Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Damir Vanđelić kandidat za šefa Fonda za potres - 4 Galerija 1/8 >>
Šef Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić upravljat će milijardama namijenjenima obnovi nakon potresa. Vlada ga, potvrđeno je Dnevniku Nove TV, predlaže za prvog čovjeka Fonda za obnovu.

Vlada uvjerava i da ima rješenje kako kontrolirati ravnatelja Fonda iako nije dužnosnik. Godinama je u Nadzornom odboru INE, a sad bi Damir Vanđelić trebao u svoje ruke preuzeti obnovu nakon potresa.

"Mi ćemo na sjednici Vlade u četvrtak donijeti prijedlog rješenja da gospodin Vanđelić za kojeg smatramo da ima svoje menadžerske sposobnosti i dovoljno iskustva da se prihvati jednog takvog posla", kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Vanđelić bi trebao privremeno upravljati Fondom do javnog natječaja. Čovjek iz biznisa, u javnosti se spominjao i kao kandidat za premijera u koaliciji HDZ-a i Mosta prije 5 godina. U srijedu je na upit reportera Dnevnika Nove TV o Fondu bio bez komentara. Čeka službeno imenovanje.

Za početak radio bi s timom od pedesetak ljudi, prostor već ima. "To je prostor u kojem je jednim dijelom dosad bilo Ministarstvo državne imovine, mi smo napravili jedan blagi preustroj, oslobodili određeni dio te zgrade za potrebe Fonda", objasnio je Horvat.

Plaća manja od ministarske

Plaća ravnatelja trebala bi biti malo manja od ministarske, oko 15.000 kuna. Za troškove Fonda dobit će oko 5 milijuna kuna do kraja godine. Upravljat će milijardama.

SDP traži izmjenu zakona, da šef Fonda bude i dužnosnik i da pokaže svoju imovinu. "Ravnatelj fonda bit će imenovan na mandat od 4 godine. Nedopustivo je da Povjerenstvo nema nadzor nad imovinom jer nemojmo zaboraviti 86 milijardi kuna je šteta od potresa na području grada Zagreba i dvije susjedne županije, to je 60 posto proračuna RH", podsjetio je Matej Mišić iz SDP-a.

A odgovornost je, kaže, velika. Ravnatelj će moći sam odlučivati o poslovima vrijednosti do 3 milijuna kuna. "Siguran sam da ljudi koji će se prihvatiti tog posla nemaju što skrivati", uvjerava ministar Horvat. Dužnosnik neće biti, ali uvid u imovinu će se tražiti.

"Mi ćemo sigurno s privremenim i ravnateljem Fonda doći u situaciju da, bez obzira što nije dužnosnik, popuni svoju imovinsku karticu, dostavi je Povjerenstvu", dodao je Horvat.

Neke kuće nisu mogle čekati osnivanje Fonda

A kad se Fond osnuje, slijedi i primanje zahtjeva građana. Jedna od kuća u Čučerju nije mogla čekati obnovu.

Marija Jambrec kaže da je u obnovu kuće uložila 70 tisuća kuna. "I to je za sada, s time da je samo gornji kat riješen!". Dodaje da pomoć Fonda ne očekuje. "Da smo čekali njih, ne bi još bili u stanu s djecom", objašnjava Jambrec.

Što hitnije treba odabrati projektante i druge stručnjake, slijedi postupak javne nabave, objašnjavaju u Komori inženjera.

"Sigurno radovi neće krenuti prije proljeća sljedeće godine, optimistično je da i za velike zgrade, javne zgrade krenu sredinom godine", rekla je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Novi šef Fonda nema ni sekundu vremena za čekanje. S poslom starta u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 NOVČANA POMOĆ Produžuju se prijave za sanaciju šteta nakon potresa u Zagrebu i okolici, do sada zaprimljeno više od 1000 prijava

Pročitajte i ovo Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 Građani u strahu Nakon potresa, u Zagrebu s oštećenih zgrada padaju cigle: "S krova je sletio komad. Tresla sam se i plakala. A u blizini su tri škole"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene