Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatična akcija spašavanja

Godinu dana od čuda u Petrovoj! Detaljna rekonstrukcija: Kako je izgledala herojska borba za spas beba koje su se tog jutra borile za život

Aktualno Galerija Situacija ispred Petrove nakon potresa - 1 Situacija ispred Petrove nakon potresa - 1 Foto: Provjereno Situacija ispred Petrove nakon potresa - 2 Situacija ispred Petrove nakon potresa - 2 Foto: Provjereno Situacija ispred Petrove nakon potresa - 3 Situacija ispred Petrove nakon potresa - 3 Foto: Provjereno Situacija ispred Petrove nakon potresa - 4 Situacija ispred Petrove nakon potresa - 4 Foto: Provjereno +1 Situacija ispred Petrove nakon potresa - 5 Galerija 1/6 >>
Tog nedjeljnog jutra, 22. ožujka 2020., u Petrovoj bolnici dogodilo se čudo. Nakon što je Zagreb pogodio prvi potres, bilo je jasno da zgrada nije sigurna i da trudnice, rodilje, ali i bebe nedonoščad moraju hitno otići iz zgrade. Provjereno donosi rekonstrukciju događaja iz Petrove bolnice.

Nakon što je razoran potres pogodio Zagreb, trudnice, rodilje i bebe bile su prisiljene napustiti Petrovu bolnicu. Ali gdje su mogli otići? Vani je bilo hladno, a bebe su u inkubatorima na temperaturi od 37 stupnjeva. Da njihova nesreća bude veća, to je jutro u Zagrebu počeo padati i snijeg. Nekome je tada sinula ideja: smjestit će ih u portirsku kućicu. To je jedino mjesto koje je daleko od zgrade, pa je sigurno ako se ona počne urušavati, a istovremeno je i grijano.

Ubrzo je počela akcija spašavanja. 26 beba palčića dežurna je liječnica ručno intubirala jednog po jednog. Sestre su ih potom zamatale u deke, pokrove inkubatora i trčale s njima van. U kućici od nekoliko kvadrata bilo je kao u mravinjaku. 26 beba i tko zna koliko sestara i liječnika. Izlazili su i ulazili na smjene jer su im ručno morali upuhivati svaki udisaj, od kojih je svaki doslovno bio borba za život.

Najmanja među palčićima bila je malena Elena teška 590 grama, a najmlađi je bio maleni Toma, rođen nekoliko sati prije potresa. Njih su dvoje bili u jedinom inkubatoru koji su uspjeli iznijeti iz bolnice u dvorište. Tamo su proveli nekoliko sati punih neizvjesnosti, straha i brige.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ispovijesti majki čija su djeca razvila MIS-C - 5 opaka borba za život Potresne priče roditelja čija su djeca nakon COVID-a razvila opasni sindrom: "Mama, boli me srce. Molim te, daj mi da dišem"

Pročitajte i ovo Provjereno: Priča o ljubavi i oprostu - 2 Želja za ljubavi i mirom Ubio joj je kćer i unuka, uzeo sve što je voljela i uništio joj život. Ona je učinila nemoguće i – oprostila mu!

Provjereno je rekonstruiralo te trenutke, od 6:25 tog nedjeljnog jutra pa sve do odluke da se bebe palčići sele u bolnicu u Dubravi. Čudesna je to priča o liječnicima i sestrama Petrove bolnice, istinskim herojima i o majkama čija su se djeca to jutro borila za život. Cijelu rekonstrukciju možete pogledati u priloženom videu.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene