Nina Obuljen Koržinek
Nina Obuljen Koržinek Foto: DNEVNIK.hr

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je rekla da ne strahuje od gubitka novca iz Fonda solidarnosti za obnovu potresom razrušenih zgrada u Zagrebu, a u kontekstu poništenja postupka javne nabave za obnovu Banskih dvora odnosno odustajanja izvođača od obnove zgrade Hrvatskoga sabora.


Najviše je onih zgrada koje su zaštićene kao kulturna dobra, zgrada zdravstvenih ustanova, škola i fakulteta i nema nikakvog straha - prati se provedba, sredstva se realiziraju, kod velikog broja zgrada već su krenuli radovi, rekla je ministrica koju su novinari u Pazinu pitali hoće li Hrvatska izgubiti bespovratna sredstva iz EU namijenjena za obnovu.

Vezani članci Oštećenja u Banskim dvorima Odustaje li se od obnove Banskih dvora? Cijene građevinskih radova i materijala postale (pre)visoke: "S obzirom na okolnosti na tržištu..." Videozid: Užasna obnova Zagreba - 3 Obnova puževim korakom: Tisuće zgrada u Zagrebu i dalje na čekanju, tko je za to kriv i koji još modeli obnove postoje?

Navela je i da se putem Ministarstva kulture i medija financira više od 150 projekata, da je više od 50 zgrada već u obnovi, a za 50-ak se očekuje završetak postupka javne nabave do kraja ovog mjeseca.

Kod obnove zgrade Sabora tvrtka koja je odabrana u postupku javne nabave zatražila je raskid ugovora jer zbog općeg porasta cijena materijala i energenata na tržištu nisu u mogućnosti obaviti projekt konstrukcijske obnove, a postupak javne nabave za obnovu Banskih dvora poništen je jer ni jedna pristigla ponuda nije ocijenjena prihvatljivom.

U ova dva slučaja, rekla je ministrica, riječ je o velikim zgradama za čiju se obnovu mora provesti postupak javne nabave, "no nažalost nije došlo do adekvatne ponude".

Za te dvije zgrade, dodala je, bit će donesene odluke na koji će se način dalje pristupiti obnovi - "hoće li se raspisivati ista nabava ili ići nekim drugim putem".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju