Doktor Tvrtko Korbar iz Hrvatskog geološkog instituta javio se uživo u Dnevnik Nove TV iz Novog Vinodolskog i komentirao potres koji je jutros uznemirio građane Dalmacije.


"Okidač ovog potresa, kao i svih drugih, jest aktivirani rasjed", kazao je Korbar i istaknuo kako Dalmacija leži na trusnom tlu. Stručnjak kaže kako je područje srednje Dalmacije manje ugroženo, a više su ugrožena područja južne Dalmacije i dalmatinsko zaleđe.

Vezani članci Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Voditelj Službe civilne zaštite iz Šibenika otkrio kolika je šteta nakon potresa: "Građani su bili jako uznemireni, u strahu" Antonija Mišura - 1 Antonija Mišura nakon potresa u rodnom joj gradu: "Ovakav strah nisam osjetila nikad, ljudi moji, molimo se Bogu što više!"

Teško je reći koliko je aktivnih rasjeda na području Dalmacije jer to područje još nije dovoljno istraženo. "Aktivne rasjede uspjeli smo detektirati nakon ovog razornog potresa u Petrinji gdje su ti rasjedi postali evidentni", kazao je Korbar.

Prema geološkim kartama Hrvatskog geološkog instituta, Hrvatska se nalazi na brojnim rasjedima, ali većina tih rasjeda nije aktivna, ističe geolog te dodaje kako su za detektiranje aktivnosti rasjeda potrebna dugotrajna istraživanja. Istaknuo je kako znamo za aktivni rasjed kod Dubrovnika.

Geolog je kazao kako se naknadni potresi mogu očekivati, a nada se da neće biti jači od ovog jutros.

"Mehanizam ovog potresa vrlo je sličan mehanizmu potresa krajem prošle godine u Petrinji. Radi se o strike-slip rasjedu, uvid u te podatke su nam omogućile europske seizmološke službe. Znači horizontalno razmicanje krila slično kao i kod potresa u Petrinji. Očito su strike-slip rasjedi vrlo aktivni danas u Dinaridima", objasnio je geolog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr