Podrhtavanje tla u Dalmaciji pomno prate i u seizmološkoj službi. S dežurnim seizmologom Tomislavom Fiketom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.


Tomislav Fiket kaže kako je epicentar potresa jutros bio 13 kilometara jugoistočno od Šibenika te se poprilično osjetio u užem području.

Vezani članci Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Voditelj Službe civilne zaštite iz Šibenika otkrio kolika je šteta nakon potresa: "Građani su bili jako uznemireni, u strahu" Antonija Mišura - 1 Antonija Mišura nakon potresa u rodnom joj gradu: "Ovakav strah nisam osjetila nikad, ljudi moji, molimo se Bogu što više!"

"Uznemirio je ljude, izašli su iz objekata", rekao je i dodao kako srećom nije bilo veće štete.

Seizmolog kaže kako se mogu očekivati naknadni udari za koje računaju da će biti slabiji.

"Međutim, seizmologija je takva znanost i potresi su nepredvidivi događaji, tako da ne možemo nikad sa sigurnošću reći da se neće dogoditi jači potres jer se on uvijek može dogoditi", istakno je Fiket i dodao da to može biti "za 500 godina ili 10 minuta", ali nema razloga za paniku.

Seizmolog kaže da se potres dogodio na krškom terenu gdje su objekti uglavnom vrlo blizu stijene ili na samoj stijeni. "To je najbolja pozicija za sagraditi objekt pa su zato štete tamo i manje. Potresi ove magnitude bi na nekom drugom terenu proizveli puno veće štete nego što su se pokazale štete na ovom području", kazao je Fiket.

Mikić ga je pitao o rasjedima, a seizmolog odgovara da Hrvatska ima kompliciranu situaciju s rasjedima. "Imamo mnoštvo rasjeda koji su uglavnom mali i u razno raznim međusobnim odnosima. Neki su okomiti, neki paralelni. Zaista imamo mnoštvo rasjeda, s druge strane to je i naša sreća jer nisu dugački nego su ispresijecani pa na taj način mogu osloboditi manju energiju nego što bi da nisu prekinuti", objasnio je seizmolog.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr