Mještani šireg područja Šibenika današnje će jutro itekako pamtiti. Minutu prije šest sati ujutro to je područje pogodio potres magnitude 4,7 prema Richteru. Provjerili smo koliko se zbog potresa tlo pomaknulo te je li ovaj potres povezan s potresima koji su pogodili Banovinu.

Galerija


Prilikom svakog potresa dolazi do pomicanja rasjednih krila, a s jačim potresom veći je i pomak. Što se tiče područja koje je jutros pogodio potres, prve izračune o pomicanju tla seizmolozi i geolozi još uvijek nemaju, rekla je Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV.

Ipak, uzmemo li za primjer potres u Petrinji, koji je bio jačine 6,2 po Richteru na dubini od 10 kilometara, tlo se tada, prema prvim istraživanjima, pomaknulo i do 35 centimetara. Ovaj današnji potres bio je 4,7 prema Richteru na dubini pet do 10 kilometara. Stoga možemo zaključiti da je ovdje pomicanje tla bilo manje.

Ta dva potresa nisu povezana jer su se dogodila na različitim rasjedima pa govorimo o dva različita epicentralna područja. Međutim, oni imaju jednu zajedničku stvar, tj. zajedničkog uzročnika. Radi se o tektonskoj mikroploči koja se zove Jadranska mikroploča. Njezino kretanje i međudjelovanje s Europom neposredni je uzročnik potresa u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji i drugim okolnim područjima.

Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Voditelj Službe civilne zaštite iz Šibenika otkrio kolika je šteta nakon potresa: "Građani su bili jako uznemireni, u strahu"

Potres kod Gline Ponovno podrhtavanja tla kod Petrinje i Gline, četiri potresa u 10 minuta: "Evo ga opet. Bože pomozi nam..."

Potres može pogoditi sve dijelove Hrvatske, ali najugroženija područja su sjeverozapadna Hrvatska, šire riječko područje te srednja i južna Dalmacija. Iako su jaki potresi svugdje mogući, u unutrašnjosti – primjerice Slavoniji, Baranji te u Istri – su vrlo rijetki.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr