Tomo Medved
Tomo Medved Foto: screenshot N1

Ravnatelj sisačko-moslavačkog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić pozvao je u utorak građane na potresom pogođenom području Banovine da prokuhavaju vodu za piće.


''Dobra je stvar što imamo vode u petrinjskom vodovodu, no premda su vode urednog nalaza moja preporuka je i dalje prokuhavanje prije korištenja za piće. Nalazi su dobri, ali kako potres čini štetu nad zemljom, čini je i pod zemljom", rekao je Brkić.

Vezani članci Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 3 Banovina tri mjeseca nakon potresa ne vidi napredak, stanovnici u suzama: "Na što liči naš grad... i nitko se ne bori za njega" Stjepan Prašnjak Tlo na Banovini i dalje podrhtava, stanovnici ogorčeni zbog spore obnove: "Postavit ću vam jedno pitanje - zbog čega postoji država?"

U emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" istaknuo je važnost higijene, posebno na ruralnom području gdje su bunari glavni vodoopskrbni objekti što, tvrdi, predstavlja opasnost.

Pomicanjem cijevi povlači se kanalizacijski sadržaj

Pojasnio je da je zbog pomicanja tla u potresu došlo i do pomicanja vodovodnih, ali i kanalizacijskih cijevi, a kada nema vode u sustavu nastaje podtlak koji povlači, odnosno usisava okolni kanalizacijski sadržaj.

"Zato i idemo na ovu sigurnosnu mjeru jer epidemiologija se bavi preventivom - bolje spriječiti nego liječiti", poručio je Brkić.

Kazao je kako ne smatra problemom što Sisačko-moslovačka županija nakon dva dana bez novih osoba zaraženih koronavirusom danas ima njih 14.

Naveo je da se jučer pojačano testiralo s namjerom da se otkriju asimptomatični slučajevi zaraze, napravi istraživanje cijelog populacijskog segmenta ovog područja te istraži što je razorni potres kao nepogoda mogao donijeti.

Broj zaraženih u značajnom opadanju

"Kada se pogleda tjedna razina vidi se da je broj oboljelih u značajnom opadanju, situacija je pod punim nadzorom, a drugih epidemija nemamo", poručio je Brkić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić je za cjepivo protiv koronavirusa AstraZenecu kojega je Hrvatska najviše naručila, a Nijemci, Talijani i Francuzi njime ne žele cijepiti starije od 65 godina, rekao kako je to cjepivo odobrila Europska agencija za lijekove za sve starije od 18 godina.

"Treba reći da je to cjepivo učinkovito, sigurno i trenutno najdostupnije", istaknuo je i ocijenio da dio europskih zemalja ne želi cijepiti starije ne zbog nesigurnosti i rizika za zdravlje, nego nedovoljnog broja ljudi koji bi potvrdili statistički učinak tog cjepiva.

Učinak AstraZenece kod starijih od 65 godina

Luetić je logičnim ocijenio da ako netko sa 60 ili 62 godine ima učinak od tog cjepiva koje ga u značajnom postotku štiti od zaraze, a gotovo 100 posto od smrti ili hospitalizacije, zašto onda netko sa 66, 67 ili 69 godina ne bi imao takvu zaštitu.

"Vrlo vjerojatno ćemo već za koji tjedan imati nove studije koje će potvrditi učinak i kod starijih od 65 godina", rekao je.

Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved komentirao je izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da na jučerašnjem sastanku Stožera s gradonačelnicima i načelnicima na Banovini u dva i pol sata nije bilo nikakvih zaključaka.

''Ikić Baniček u prvom planu politikantstvo''

"Gospođa Ikić Baniček od prvog trenutka pokušava staviti u drugi plan posljedice potresa, a u prvi plan polemizira politikantskim pristupom, što neću prihvatiti i u to se uopće nemam namjeru upuštati", poručio je Medved.

Istaknuo je da je ministar graditeljstva Darko Horvat u ta dva i pol sata precizno iznosio informacije i upute na koje građani trebaju postupati sa svojim objektima koji imaju crvenu, žutu ili zelenu oznaku.

Naglasio je da je Vlada od potresa pa na ovamo donosila pravovremene i odgovarajuće odluke, angažirane su sve sastavnice sustava Domovinske sigurnosti, a 24 sata dnevno koordiniraju se sve snage i njihove aktivnosti na potresom pogođenom području.

Medved je izvijestio da se na dnevnoj razini dijeli oko 9000 toplih obroka koji se distribuiraju i u 305 udaljenih naselja, postavljen je 1341 kontejner, statičari i inženjeri su od 47.000 zahtjeva pregledali 28.700 objekata, od kojih je preko 3400 dobilo crvenu oznaku.

Kao drugi korak naveo je uklanjanje objekata koji su oštećeni do te mjere da se moraju rušiti zbog sigurnosti ljudi.