Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će i kazni?

Ministar Malenica o sucima sa Kerumove terevenke: "Ponašanje sudaca je neprihvatljivo i baca lošu sjenu na pravosuđe"

Aktualno Galerija Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, i Mislav Bago Galerija 1/2 >>
Ministar pravosuđa Ivan Malenica kritizirao je suce koji su uhvaćeni na ilegalnoj zabavi sa Željkom Kerumom. Kaže da njihovo ponašanje baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe te da će Vrhovni sud ili Ministarstvo donijeti odluku o mogućim kaznama.

Policija još uvijek postupa u slučaju fešte splitskih sudaca usred pandemije u društvu Željka Keruma. Za to vrijeme, oni ignoriraju težinu svog postupka i poruke koja je poslana javnosti. O ovom splitskom slučaju, ali i o stanju u pravosuđu, te o sudbini Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa s ministrom Ivanom Malenicom razgovarao Mislav Bago. Upitao ga je planira li poslati inspekciju u Split.

Pročitajte i ovo Štrajk sudaca - 3 Bijeli štrajk Rastu tenzije između sudaca i Malenice: "To je apsolutna neistina i manipulacija od ministarstva" Dorh štrajk - 1 Rade samo hitne stvari Odvjetnici nezadovoljni zbog štrajka: "Sutkinja je htjela održati ročište, ali DORH nije i - sve je otkazano"

"Držim da je ponašanje sudaca neprimjereno i da suci moraju poštivati kodeks sudačke etike unutar i izvan sudnice. Predsjednik Vrhovnog suda je već je postupio. Zatražio je mišljenje od sudačkoga Vijeća, a sukladno tomu predsjednik Vrhovnog suda će postupiti. Gospodin Sessa je poslao županijskom sudu u Splitu upit, a gospodin Galić Upravnom sudu u Splitu. Kada oni dobiju mišljenje, mi ćemo konkretno postupiti", potvrdio je Malenica.

Koja poruka se šalje?

Dodao je da se ovdje radi o potencijalnom kršenju sudačke etike.  

"Postupit ćemo prema proceduri, i nadam se da će mišljenje sudačkih vijeća doći u iduća dva tjedna", dodao je.

Upitan je što običan građanin može očekivati, ako suci mogu raditi što ih je volja i biti na derneku, dok su građani u hibridnom lockdownu i ne mogu ići nigdje. "Svjesni smo da navedeno ponašanje baca lošu sjenu na pravosuđe. Ako neće nastupiti Vrhovni sud, onda će reagirati Ministarstvo pravosuđa“, zaključio je.

Ne vjeruje da je Povjerenstvo izgubilo svrhu

Ministar Malenica komentirao je i sudbinu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

"Povjerenstvo nije izgubilo svoju svrhu. Ovo ne znači smanjenje ovlasti Povjerenstva. Nije istina da se ključni članak ne može primjenjivati. Sud je samo odredio da se taj članak mora povezivati sa konkretnom povredom Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Postoji ostalih 57 članaka, kao na primjer onaj koji utvrđuje što jest sukob interesa", objasnio je Malenica.

Upitali smo ga i je li se čuo sa predsjednicom Povjerenstva i hoće li postrožiti Zakon.

"Planiramo donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa ove godine. Postrožit ćemo ga i utvrdit ćemo Povjerenstvo kao neovisno i nepristrano tijelo koje će biti jak antikorupcijski alat", kazao je.

Problem je što se do tada neće moći rješavati veliki, kapitalni, slučajevi korupcije. "Predsjednica Povjerenstva rekla je da se radi o 15 posto takvih slučajeva", dodao je, a najavio je i promjene Kaznenog zakona. 

 

Tko će biti novi predsjednik Vrhovnog suda?

Ministar Malenica za kraj je komentirao i prijave za mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Natječaj traje do kraja tjedna, a do sada se za to mjesto kandidirao samo Đuro Sessa. Rekao nam je što će se dogoditi ako predsjednik RH odluči da nitko nije zadovoljio uvjete.

"Ja ne bih prejudicirao broj kandidata niti prijedlog predsjednika Milanovića. Vidjet ćemo tko su kandidati, a ako budu odbijeni postoji i zamjenik predsjednika suda", zaključio je.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u našoj galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene