Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza reportera Dnevnika Nove TV

Hrvoje Krešić o sporoj obnovi nakon potresa: "Mislim da Vladi, Andreju Plenkoviću i vladajućima nije bilo dovoljno stalo da to riješe"

U Sisačko-moslavačkoj županiji država nije bila brza s obnovom, ali s obećanjima jest. Iz Vlade na obljetnici dvije godine od razornog potresa se tamo nitko nije pojavio. Zašto se ništa nije dogodilo u dvije godine od potresa, u Dnevniku Nove TV analizirao je reporter Hrvoje Krešić.

Dvije su godine od razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Država u proteklom razdoblju nije bila brza. Krešić navodi kako pretpostavlja da je razlog tome u vladajućima.

"Ja jednostavno mislim da Vladi, Andreju Plenkoviću i vladajućima nije bilo dovoljno stalo da to riješe. Ne kažem da im nije stalo, ali mislim da im nije bilo dovoljno stalo", rekao je.

Kaže kako su imali na raspolaganju sve alate u svojim rukama za rješavanje problema.

"HDZ i partneri drže vlast i na državnoj i na lokalnoj razini, i to ne otprije dvije godine. U Saboru već godinama imaju vrlo stabilnu većinu, tako da mogu donositi i rješavati sve zakonodavne okvire i probleme", dodao je.

Pročitajte i ovo Alen Sadiković TUGA I NAKON DVIJE GODINE Sisačka bolnica i dalje čeka na cjelovitu obnovu: "Uistinu je jako loše. Djeca čekaju minimalno po tri sata"

"Imaju dovoljno novca, tako barem tvrdi Vlada i sam premijer, iz Europske unije i ne samo Unije, nego i od donatora pa i od strane poreznih obveznika. Jedino logično što se nameće jest da nije bilo dovoljno volje da se to riješi", kazao je Krešić.

"Dakle ovo nije reforma zdravstva ili brodogradnje pa da Vlada dođe i kaže - 'prijašnje Vlade nisu ništa napravile i mi ne možemo sada, to su veliki dugovi i veliki problemi'", dodao je.

"Ovdje se sve od prvog dana događa u ingerenciji HDZ-a i partnera, i zakonski okvir unutar kojeg se rješava problem, i ljudi koji taj problem unutar tog okvira trebaju rješavati, i novac kojeg ima dovoljno da se problem riješi. I ako sve to znamo, jedino što se nameće kao zaključak jest da HDZ-u i partnerima, Andreju Plenkoviću i vladajućima nije bilo dovoljno stalo da bi im to bio apsolutni prioritet", rekao je Krešić.

Pročitajte i ovo Gabriela Cindrić ZA DNEVNIK NOVE TV Potresna ispovijest Gabriele koja je ostala zarobljena ispod ruševina: "Imam 25 godina i PTSP. Jak zagrljaj, ako mi je netko jako blizu - isto mi smeta"

Iz Vlade danas nije bilo nikog na obilježavanju obljetnice potresa, iako oni na kritike odgovaraju da su išli državni tajnici. Krešić smatra kako je to najbolji dokaz da su i sami svjesni kako nisu učinili dovoljno.

"Ja ne znam postoji li političar koji neće otići tamo i slikaju se gdje je nešto zaista napravljeno. Da je bilo bar malo razloga za to, bio bi na obljetici i Andrej Plenković, i ministri, i državni tajnici, gradonačelnici, župani, saborski zastupnici... Ali tamo nema ničega čime se mogu pohvaliti, pa i sami to priznaju", rekao je Krešić.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV i Valentino Florijanović A DRŽAVA ZAKAZALA Lijepa priča iz epicentra potresa: Došao kao volonter, a onda... "Kad sam dolazio znao sam da me čekaju ruševine, ali nisam znao da me čeka i ljubav"

"Pritom elegantno zaobilaze ovo pitanje odgovornosti i krivca za to. Ne znam ni što bi tim ljudima tamo mogli reći kad bi ih pogledali licem u lice, u dvije su godine obnovili samo šest kuća", zaključio je Krešić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene