Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanje ludom radovanje

Neke su im stvari zajedničke: Provjerili smo što će se nalaziti na predizbornima programima najvećih stranaka

Glasanje, ilustracija - 1
Glasanje, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glasanje, ilustracija - 1 Glasanje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izborni program HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta Izborni program HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr +0 Glasanje, ilustracija - 2 Galerija 1/3 >>
Iako mnogi nemaju velika očekivanja od kampanje za parlamentarne izbore niti od stranačkih programa, mi smo provjerili što će se na njima nalaziti. HDZ svoj još nije otkrio, ali su njegovi glavni protivnici otkrili dijelove svojih programa.

HDZ svoj izborni program još nije prezentirao javnosti, ali ga, rekao je koordinator izrade programa za Tomislav Ćorić, sljedećeg tjedna planiraju poslati stranačkim tijelima. SDP i Domovinski pokret svoje su programe izradili prije koronakrize, pa ih sada ih prilagođavaju novonastaloj situaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LUDOM RADOVANJE? Metro, vodeni tramvaji, cjepiva protiv raka... Puno se priča, a hoće li se raditi? Kandidatima je samo nebo granica kada su u pitanju predizborna obećanja Parlamentarni izbori 2020 urednima sjeda uskoro DIP obavio nadzor izbornog financiranja: Neki bi zbog propusta mogli ostati bez novca

Dok programi ne budu objavljeni, Dnevnik Nove TV tražio je neke detalje pa se ispostavilo da se u nekim stvarima i tri najveća konkurenta slažu. Županije ne bi ukidali, ali najavljuju smanjenje broja općina.

"Reforma javne uprave nije nešto što se može dogoditi u kratkom razdoblju. Naš jedan mandat bio je obilježen čitavim nizom kriza, kao što znate, na koje se trebalo fokusirati", rekao je Ćorić.

Iz Hrvatske demokratske zajednice nisu htjeli unaprijed otkrivati dijelove programa, ali njihovi konkurenti dijelove svojih jesu. Restart koalicija želi podići minimalnu plaću na 4000 kuna, Domovinski pokret postupno na 5000. Restart koalicija PDV želi smanjiti u nekim sektorima, a Domovinski pokret postupno svima. Domovinski bi pokret smanjio i porez na dohodak, a Restart koalicija dizala bi plaće povećanjem osobnog odbitka.

Glasanje, ilustracija - 1 Izborni program HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr

SDP je nakon sjednice Predsjedništva izašao s velikim planovima.

"Ključna stvar koju danas mogu poručiti jest da ćemo u prvih sedam dana nove vlade, SDP-ove vlade, vlade Restart koalicije donijeti pet ključnih mjera", rekao je Branko Grčić .

One će, tvrdi Grčić, očuvati radna mjesta, kreditirati male i srednje poduzetnike, pomagati nezaposlenima i pogođenima potresom. Slično želi i Domovinski pokret.

"Gospodarski oporavak, stvaranje uvjeta za ostanak mladih, ali naš program je sveobuhvatan, tiče se i zdravstvene i poljoprivredne politike, čak i zaštite okoliša", rekao je Igor Peternel (Domovinski pokret).

Prašinu dižu i potencijalne koalicije

Više od programa prašinu dižu izborne liste i potencijalne koalicije. Restart koalicija svoj konačan oblik dobit će za tjedan dana.

"U četiri izborne jedinice intenzivno razgovaramo s našim potencijalnim partnerima, a u trećoj, šestoj, sedmoj i osmoj razgovaramo s regionalnim strankama", rekao je Ranko Ostojić (SDP).

HDZ na izbore ide sam, no nakon izbora za koaliciju će biti bitno, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, da su partneri svjetonazorski i programski bliski HDZ-u.

Na posljednjim izborima na kraju su otišli sa HNS-om, ali su, kaže premijer, pronašli programske točke. Kao potencijalni partner spominje se i Domovinski pokret.

"Smatramo da ideologija ovdje nije toliko važna koliko je važan u programu gospodarski dio jer ideologija je preduvjet da bismo mogli graditi pristojno društvo", rekao je Peternel.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene