Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umijeće preživljavanja

Većina građana smatra da treba biti čarobnjak kako bi se živjelo s minimalcem u Hrvatskoj, čak i s najavljenom povišicom

Tržnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tržnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sindikalna košarica (Foto: Dnevnik.hr) Sindikalna košarica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tržnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tržnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tržnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Otkako je premijer Andrej Plenković najavio povećanje minimalca od 1. siječnja 2020. godine, stigle su brojne reakcije. Dok analitičari kažu da je to zasluga pozitivnih ekonomskih kretanja, poslodavci negoduju i tvrde da je to udar na industriju. Dnevnik Nove TV istražuje što povećanje minimalne plaće za 250 kuna znači za kvalitetu života prosječnog Hrvata.

Minimalac u Hrvatskoj trenutno prima 55.000 ljudi. Rast minimalca Vlada je na sjednici prikazala i u grafikonu. Posebno su istaknuli kako je, za vrijeme SDP-ove Vlade, taj rast prosječno iznosio 134 kune. U vrijeme njihove vladavine - 754 kune.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je to rezultat bez presedana za mandat jedne Vlade, a oporba pak tvrdi da aktualna Vlada ima sreće da živi u vremenu kad imamo takav gospodarski rast.

Pročitajte i ovo Nada Zver (Foto: Dnevnik.hr) veće plaće za 55.000 ljudi Nisu svi sretni zbog rasta minimalca: "Godišnje nam je to 3,5 milijuna kuna, kako da osiguramo taj novac?"

Pročitajte i ovo Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Plenkovićeva najava Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće: Odluka do kraja mjeseca

"Činjenica je da zemlje istočne Europe rastu, većina njih i brže od Hrvatske, i teško je prosuditi kolko je tu zasluga Vlade, a kolko je to naprosto jedan pozitivni ciklus koji Vlada naravno iskorištava za ostvarivanje svojih ciljeva, a jedan od ciljeva je naravno i da budu izabrani u sljedećem mandatu", smatra Danijel Nestić s Ekonomskog instituta Zagreb.

U HUP-u pak smatraju da povećanje minimalne plaće stvara veliku obvezu i udar na poslovanje industrija koje minimalnu plaću isplaćuju, čime se posebno dovodi u pitanje opstanak i budućnost tekstilne i kožne industrije. Stoga su iz HUP-a zatražili i provođenje kompenzacijskih mjera, kako bi se ublažio takav udarac na navedene industrijske grane.

Što se može kupiti za 250 kuna?

Što se može kupiti za 250 kuna, koliko će porasti minimalac od 1. siječnja provjerili smo na riječkoj tržnici. 40 do 50 kilograma krumpira, 40-ak kilograma jabuka ili 30-ak kilograma mandarina, to je ono što se može kupiti za 250 kuna.

"Činjenica je da se niti s 3000 niti sa 3250 kuna neto u Hrvatskoj, ne da ne može živjeti, nego se ne može ni preživljavati", smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Od 1. siječnja 25 kilograma kruha više moći će kupiti oni koji rade za minimalnu plaću. "To je smiješno, smiješan je minimalac, sam po sebi je smiješan. Treba sve iz temelja promijeniti", uvjerena je Melinda, prodavačica na ribarnici.

Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji u kolovozu je iznosila 6.724,55 kuna. Dvije minimalne plaće sada iznose 6000 a od 1.1.2020. bit će 6500 dakle manje od sindikalnog mininuma.

"Nikome nije drago isplaćivati minimalac, ali da se razumijemo tu se radi prvenstveno o drvnoj, tekstilnoj i kožarskoj industriji", kaže Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Prosječna vozila imaju spremnik goriva od 50 litara. S najnovijim povećanjem minimalne plaće znači da će se moći napuniti pola spremnika više nego prije.

Ovisno o kojem dijelu Hrvatske je riječ za iznos za koji Vlada povećava minimalnu plaću moći će se kupiti od pola do jednog metra ogrjevnoga drva i dakako ovisno o području u kojemu se živi za tu količinu drva može se ugrijati barem još pola mjesec.

Većina građana smatra da treba biti čarobnjak kako bi se preživjelo s minimalnom plaćom u Hrvatskoj, pa čak i s ovom s povišicom.

"Magija je mala riječ za to sve, umjetnici ne znam", kaže Tea iz Rijeke. "Pa neka, minimalna bi trebala biti svakako između 4 i 5 tisuća kuna", kaže Olga iz Rijeke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene