Uoči službenog početka kampanje za parlamentarne izbore 5. srpnja, DNEVNIK.hr organizirao je devet debata u kojima su se sučelili predstavnici najjačih političkih stranaka. Iako su teme sučeljavanja bile razne, gotovo su sva završila na ustašama i partizanima.

Galerija Ilustracija Deveto sučeljavanje na portalu DNEVNIK.hr Sučeljavanje na portalu DNEVNIK.hr +2 Peđa Grbin i Ivan Malenica

Možeš imat' ljude, možeš imat' program, možeš imati birače koji će glasati za tebe na izborima, ali sve imaš samo ako pričaš o ustašama i partizanima.

Vezani članci Marina Budimir, Milan Vrkljan, Rajko Ostojić, i Maja Grba-Bujević Jesu li bombonijera i viski doktorima mito? Zanimljivi odgovori sudionika debate na DNEVNIK.hr-u Osmo sučeljavanje na Novoj TV Bagini gosti svađali se tko je kriv što se ne isplaćuju prekovremeni sati: ''Ovo je koalicija SDP-a i HDZ-a'', ''E moj Škoro''

Stanje u zdravstvu? Ok, super. U NDH su liječnici... Obrazovanje? Ma još bolje. Što bi djeca trebala učiti o Drugom svjetskom ratu... Gospodarstvo? Pa da, naravno, odlično područje za razgovor o 1941. ili 1945. Kultura? Spektakl! Ustaše, partizani, zvijezda... Poljoprivreda? Ma to! Možeš mjeriti visinu kukuruza, a raste li bolje kad se posije u obliku slova U?

U sekundi do odlaska u daleku prošlost

U prvoj je debati Mislav Bago pitao tko je kriv za curenje transkripata iz istrage u aferi vjetroelektrane. Dakle, istraga – curenje – transkripti. Odgovori su u sekundi otišli u drugom smjeru. U smjeru 75 godina u prošlost. Hrvoje Zekanović iz Domovinskog pokreta Kreši Beljaku skinuo je kapu što nije išao u koaliciju s Plenkovićem, a onda brže bolje dodao da se ne slaže s njegovim stavovima u Drugom svjetskom ratu. ''Ja sam bio u HOS-u. Vaš je interes da se Hrvatska uspoređuje s ustaškom državom'', uzvratio je Beljak.

Uzalud je Bago pozivao dečke da se smire i vrate na kolosijek jer zov prema toj temi jači je od svega. ''Kad je moj otac stvarao HDZ, Plenković je bio u Savezu komunista'', uspio je izjaviti Zekanović ni ne trepnuvši što izvjesno to nije istina. Ali zvuči odlično. Na pitanje o budućim koalicijama kao glavna tema isturila se uvijek zanimljiva Istanbulska konvencija. Na pitanje o Milanoviću odgovorali su govoreći o Titu, Draži Mihailoviću, ustašama i četnicima.

''Koja je razlika između ustaškog i partizanskog pokreta?'', presjekao je Bago i ponudio im da napokon imaju pravi povod za takve odgovore. E tu su svi poručili da ih te teme ne zanimaju. Ma hajde.

I na debati o pravosuđu govorilo se o pozdravu Za dom spremni, a na kulturi glavna je zvijezda bila zvijezda petokraka u Rijeci. Rasprava je završila pozivom Karoline Vidović Krišto (Domovinski pokret) ministici Obuljen Koržinek da prestane vrištati.

Tko se istaknuo na sučeljavanjima?

Komunikacijska strčnjakinja Gabrijela Kišiček kaže da je tijekom niza sučeljavanja nekoliko političara zapelo za oko. ''Jedan od njih je Mostovac Marin Miletić, do sada relativno nepoznato lice, ali pokazao se kao komunikacijski vrlo vješt i elokventan. Bio je vrlo opušten i prirodan u izvedbi. Naime, iako iza sebe nema puno političkih izjava, gostovanja i nastupa, pokazuje mnogo veću prirodnost pred kamerama od, primjerice, ministrice Vučković koja unatoč visokoj funkciji koju obnaša i dosta nastupa iza sebe pokazuje nelagodu pa čak i tremu u nastupu'', ocijenila je.

Kišiček kaže da je svojevrsno iznenađenje HDZ-ovac Ivan Anušić. ''Tek sada dolazi na nacionalnu političku scenu, a čini se da je izabran za sučeljavanje kako bi mogao ravnopravno sudjelovati u žestokim političkim obračunima. U sučeljavanju je pokazao žestinu, onu konfliktnu stranu političke komunikacije, pa čak i pomalo agresivan nastup'', zaključila je Kišiček.

Ne možeš pobjeći od ustaša i partizana

Sučeljavanja su i ovaj put pokazala da su nužna kako bismo uvidjeli kako se tko ponaša u određenim situacijama, ali i pokazala da štogod pitaš, koja god je tema ne možeš pobjeći od ustaša i partizana. Jer ni 2020. godine nismo te teme ostavili prošlosti. Po svemu sudeći nećemo još dugo.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju