Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Od vulkanske erupcije do čipkarske prijestolnice Europe

Lepoglava
PR Foto: Pointers production
Čudesna čipka na batiće stoljetna tradicija Lepoglavskog kraja

Postoji li mjesto u Hrvatskoj koje nudi toliko raznolikosti i suprotnosti kao Lepoglava? U ovom srcu Varaždinske županije stapaju se čudesna čipka, povijesna kaznionica, intelektualna baština pavlina i jedinstveno geološko nasljeđe. Lepoglava je istovremeno kolijevka znanosti, umjetnosti i kulture, ali i mjesto koje skriva fascinantne priče.

Lepoglavska čipka – kruna tradicije i umijeća

Jedan od simbola ovog grada je lepoglavska čipka, istinski dragulj kulturne baštine. Svake godine, Međunarodni festival čipke okuplja majstore čipkarstva iz cijele Europe, slaveći vještinu koja se prenosi s generacije na generaciju. Galerija Lepoglavske čipke središnje je mjesto gdje možete razgledati i kupiti ovu delikatnu umjetnost, a izložbe i prezentacije tradicionalne izrade čipke prenose ovu stoljetnu tradiciju.

Lepoglava Čipkarstvo Lepoglava (Foto: Domagoj Sever)

Lepoglava Pribor za izradu čipke (Foto: Darko Gorenak Godar)

Vulkan star 22 milijuna godina

Lepoglava skriva i jedini fosilni vulkan u Hrvatskoj, Gaveznicu – Kameni vrh. Ovo zaštićeno područje, bogato poludragim kamenom ahatom, pravo je čudo prirode. Vulkan, star 22 milijuna godina, danas je turistička i znanstvena atrakcija, privlačeći posjetitelje svojim neobičnim oblikom i geološkom važnošću.

Lepoglava Gaveznica vulkan (Foto: Pointers produkcija)

Mlinčani kolač – Okus tradicije

Lepoglava baštini i tradiciju izrade mlinčanog kolača, jednostavnog, ali moćnog jela koje su pripremale generacije težaka. Kolač od vode, mlijeka, brašna, soli i svinjske masti, lisnat i prhak, bio je izvor energije za naporne radove u polju. Danas ga članice Kulturno-umjetničkog društva Lepoglavski pušlek čuvaju kao dragocjeni dio gastronomske baštine, a uz prave namirnice, pripremiti ga možete i Vi.

Manifestacije koje oživljavaju povijest i kulturu

Lepoglava je domaćin brojnih manifestacija koje donose život u ovaj povijesni grad. Osim Međunarodnog festivala čipke, tu su i Lepoglavski dani, koji slave bogatu baštinu i tradiciju grada, te Jailhouse festival, festival mladih koji unosi svježinu i energiju u gradski život. Ovi događaji spajaju staro i novo, tradiciju i suvremenost, stvarajući jedinstven kulturni mozaik.

Lepoglava Festival čipke (Foto: Darko Gorenak Godar)

Prirodne ljepote i avanture

Ako želite osjetiti duh avanture, Ravna Gora je pravo mjesto za vas. Kao posljednji ogranak Alpi, nudi spektakularne vidike, paragliding, planinarske staze i mogućnost posjeta planinarskim domovima. S vrha Ravne Gore pruža se predivan pogled na dvorac Trakošćan i okolne brežuljke. Ovdje možete posjetiti i Crkvu Sveta tri kralja, uz koju se nalazi razgledna piramida (vidikovac) visoka 11 metara – zanimljivost koja dodatno obogaćuje vašu šetnju.

Lepoglava Ravna gora (Foto: Pointers production)

Povijesna baština Pavlinskog reda

Lepoglava je poznata i po pavlinima, redovnicima koji su od 1400. godine gradili znanstvenu i kulturnu baštinu grada. Osnovali su prvu javnu gimnaziju u Hrvatskoj 1582. godine, a kasnije i sveučilište s pravom dodjele doktorata. Pavlinska crkva, s prekrasnim freskama Ivana Rangera, danas je svjedočanstvo njihove bogate ostavštine.

Lepoglava Lepoglavska crkva (Foto: Pointers production)

Lepoglavska kaznionica – povijest zatvorena u zidovima

Nažalost, pavlinski kompleks pretvoren je u kaznionicu 1786. godine. Kaznionica je ugostila mnoge poznate zatvorenike, uključujući Josipa Broza Tita, Mošu Pijade i Franju Tuđmana. Danas, pavlinski kompleks odvojen je od kaznionice i vraćen u posjed Varaždinske biskupije, čime se ispravlja povijesna nepravda.

Svaki pogled na čipku ili na vulkanski kamen, kao i sama šetnja Lepoglavom, prenosi duh mjesta koje je istovremeno prošlost i budućnost. Posjetite Lepoglavu i iznenadite se njenim kontrastima – od vulkanske erupcije do čipkarske prijestolnice Europe.

  Lepoglava Lepoglavski ahat (Foto: Darko Gorenk Godar)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene