Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je njegova odgovornost?

Marijana Puljak: "Plenković s trona najkorumpiranijeg premijera srušio čak i Sanadera"

Marijana Puljak
Marijana Puljak Foto: Damjan Tadic/Cropix
Marijana Puljak žestoko je optužila predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za korupciju.

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak poručila je u četvrtak da je Plenkovićevu Vladu, uglavnom zbog korupcije, napustilo 29 ministara te da je premijer šampion korupcije među svim premijerima Europske unije, a s trona najkorumpiranijeg je srušio čak i Sanadera.

"Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije posebno ga čestitam predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, koji je šampion korupcije među svim premijerima Europske unije.

Pročitajte i ovo Prosvjed vozača ZET-a Došao i Tomašević Održan prosvjed radnika ZET-a, ugasili autobuse na 15 minuta: "To su ljudi koji nisu za veće plaće otišli u Njemačku"

Hrvatska je, pod vodstvom HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade, postala jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi. S trona najkorumpiranijeg premijera Plenković je srušio čak i Sanadera“, poručila je na konferenciji za medije zastupnica Puljak.

Brojne korupcijske afere

Podsjećajući da je tijekom sedam godina Plenkovićeva Vlada bila suočena s brojnim korupcijskim aferama, uključujući Agrokor, Janaf, Vjetroelektrane te slučajeve Pave Barišića, Lovre Kušćevića, Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, Puljak je istaknula da su u tim aferama nestale milijarde kuna, dok su mnogi ministri i dužnosnici bili optuženi za korupciju.

"Plenkovićevu Vladu je napustilo 29 ministara, dakle, puna dva nogometna tima uz zamjene, većinom pod optužbama za korupciju. To je rekord u povijesti hrvatske, vjerujem i europske, ako ne i svjetske politike", rekla je zastupnica.

Pročitajte i ovo Obračun bandi u Švedskoj Sve za novac Zemlja blagostanja postala ratna zona bandi: Za svoje prljave poslove koriste djecu, otkriveno i kako ih regrutiraju

Dodala je da se po posljednjoj aferi s ministricom kulture Obuljen Koržinek vidi sva Plenkovićeva nervoza.

"Upire se, preko svake mjere dobrog ukusa, skrenuti europske tužitelje s tog slučaja, da nam svima dokaže kako je u redu krasti hrvatski novac, a nije bilo nikakve namjere krasti europski novac. Na njegovu nesreću, (europska javna tužiteljica) Laura (Codruta Kovesi) nije (glavna državna odvjetnica) Zlata (Hrvoj Šipek) i neće sigurno zaboraviti ovaj slučaj u nekoj ladici. Možemo otvoriti i kladionicu o tome kad će otići Obuljen Koržinek“, rekla je.

Koja je njegova uloga?

Pravo pitanje, naglasila je, više nije gdje je Plenković u svim ovim aferama, nego što je on u njima i koja je njegova uloga.

"Plenković je postao šampion korupcije među premijerima svih vlada u EU. Podsjetit ću da je, prema podacima Transparency Internationala za prošlu godinu, Hrvatska od 180 zemalja po indeksu korupcije zauzela 57. mjesto, ispred samo 11 zemalja u EU, a gori smo od Ruande.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Kaznena prijava Šeks odbacuje optužbe za prijetnje smrću: "Gledala me na bezobrazan način. Samo sam joj rekao..."

Uz to, u 2022. godini je u Hrvatskoj otkriveno 13 korupcijskih afera u kojima je ukupno oštećeno javno dobro u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna“, kazala je Puljak.

"Plenkovićeva Vlada je postala sinonim za korupciju, a sam Plenković, šampion korupcije, je svojim postupcima i zataškavanjem afera pokazao da korupcija za njega nije problem, već način poslovanja“, zaključila je Puljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene